Friesland heeft primeur slowtriatlon

GAASTMEER De befaamde triatlon, drie sporten achter elkaar, eerst zwemmen, dan fietsen en tot slot lopen. Maar dan SLOW! Dan heb je de SLOWTriatlon. De eerste editie, op 12 september in Gaastmeer, is een wereldprimeur noemen. Voorzover bekend is niet eerder een SLOW versie van dit legendarische sportevenement georganiseerd. ‘Op internet is in elk geval niets terug te vinden’, zegt initiatiefnemer Fons van Rooij. De originele afstand, ofwel de hele triatlon of Ironman, bestaat uit 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km (= een marathon) lopen. De SLOWTriatlon in Gaastmeer kent voorlopig een 1/4 en 1/8 variant. In 2021 wordt de hele triatlon georganiseerd, maar die vergt dan wel vijf dagen.

De SLOW-variant is gericht op sportieve lui, die graag bewegen, niet wars zijn van een flinke inspanning, maar dan graag op ontspannen wijze. Drie sporten op één dag biedt die uitdaging voldoende. Het zwemmen vindt plaats in het open water van De Grons vanaf Camping Gouden Plakje in Gaastmeer, 500 of 1000 meter. Het fietsen 20 of 40 km en wandelen, 5 of 10 km, vindt plaats in het merengebied tussen Heeg, Bolsward en Workum. Na afloop is er een gezellige BBQ. ‘Naast de sport biedt het evenement dus ook alle ruimte voor een goed gesprek’ aldus Fons. Er is plek voor zo’n 100 deelnemers, de eerste vijftig hebben zich al aangemeld. Voor meer informatie: www.slowtriatlon.com

De SLOWTriatlon® zou aanvankelijk in april in Woerden (prov. Utrecht) zijn primeur beleven, maar corona verhinderde dat. Het zwemmen zou daar hebben plaatsgevonden in het zwembad. Het evenement is uitgesteld tot 2021. Friesland biedt de mogelijkheid van open water zwemmen. Camping Gouden Plakje, waar Fons van Rooij, al bijna 15 jaar de zomers doorbrengt, was direct enthousiast het evenement te ondersteunen. De primeur is dus nu aan Friesland.

Doordat het volledig een openlucht evenement is en het aantal deelnemers wordt beperkt kunnen er voldoende voorzorgsmaatregelen worden getroffen zodat wordt voldaan aan de gezondheidsadviezen van RIVM.