Expositie Ria Zeldenrust in de bieb

In de maanden augustus en september 2020 organiseert Kunstkring Gaasterland weer een nieuwe expositie in de bibliotheek te Balk. Dit keer gaat het om werk van Ria Zeldenrust.

Ria werkt met allerhande technieken; aquarellen, houtskool tekenen, ecoline en acrylverf.

In de bibliotheek van Balk hangen vogels en boten in acrylverf, houtskool tekeningen van oud Balk en kameleons waarbij ecoline is gebruikt.

„Dat eerste “tekenen ”heb ik van jongs af aan veel en graag gedaan. In de jaren dat ik op een kostschool zat in Steenwijkerwold, kocht ik van mijn zakgeld een blok aquarelpapier. Daarin tekende ik skûtsjes, die ik vervolgens verkocht. Zo had ik een extra zakcentje en kon daardoor meer tekenspullen kopen. Het skûtsje-tekenen werd ook steeds beter want deze tekeningen waren favoriet. In Balk heb ik elf jaar parttime les gegeven aan de basisschool het “Hazzeleger”. De kleuters en de hogere groepen vonden het leuk dat je tijdens het verhalen vertellen ook een mooie tekening kon laten zien. Thuis in Bakhuizen hadden we een handelscentrum met benzinepompen. Daar verkochten we ook houten klompen.

Op de blankhouten klompen heb ik vele “Vrouwtjes van Stavoren “ gebrand, die mijn schoonouders in Stavoren verkochten aan toeristen. Jaren achtereen heb ik de voorkant van het carnavalsboekje van de “Blauwe Bok” uit Bakhuizen voorzien van een ludieke tekening van de dat jaar gekozen Prins. Het was dus in het begin veel tekenen totdat mijn dochter mij vroeg om hun schapen achterhuis in de wei op een schilderij te zetten. Dat was een uitdaging! Vlakbij ons in Warns geeft Marga Houtman cursussen in tekenen en schilderen. Bij haar heb ik geleerd om met verf te gaan schilderen. Helemaal enthousiast probeerde ik allerlei technieken uit; aquarellen, houtskool tekenen, ecoline en acrylverf. Vogels in acrylverf. Houtskool tekeningen van oud Balk. Boten in acrylverf. Kameleons met een techniek in ecoline. En een paar elfjes in aquarelverf heb ik meegenomen naar de bibliotheek in Balk.

Alle werken van Ria zijn te vinden op www.riaschildert.nl.