„Je wilt voor verwondering zorgen”

WOUDSEND Het mag weer, de boerenmarkt op donderdag in de zomer in Woudsend. Eerst mochten daar alleen standhouders met voedsel staan, nu ook mensen met andere waren.

De etensgeuren komen je dan ook tegemoet. Van gerookte zalm, van gans, maar ook gewoon van de viskraam op de hoek.

Vogelhut

Arnoud van de Ridder staat tussen al die kraampjes met zijn vogelhut De Turegluur. Voor de eerste keer, want zijn kraam verkoopt natuurlijk geen voedsel. Naast de vogelhut een kraam met daarop allemaal skeletjes van vogeltjes en ook die van een haai uit de Noordzee. Maar ook een bak met waterleven. Heeft hij die ochtend bij de Wyldemerk uit de sloot geschept. Wat er dan naar boven komt, dat laat hij vooral kinderen zien. En dat werkt, zo weet hij.

Gevoel voor de natuur begint bij verwondering

„Gevoel voor de natuur, begint altijd bij verwondering. En ik probeer kinderen te leren dat bij elk schepnetje dat je in het water gooit, er iets te ontdekken is. Als ik die verwondering op die gezichtjes zie, weet ik dat het gelukt is.” Die verwondering moet wel eerst bereikt worden. „Ik wil ze graag van alles laten ontdekken. En dan hoop je dat er iets van blijft hangen.” Bij die waterbeestjes is dat zeker het geval. Kinderen komen aanlopen en buigen zich meteen over de bak om te kijken wat daarin zwemt. „Als die belangstelling en verwondering er eenmaal is, volgt het respect voor onze waardevolle natuur vaak vanzelf.”

Daar moet je dan wel snel bij zijn, stelt Van de Ridder die mensen tevens probeert te interesseren voor een lidmaatschap van de Vereniging voor natuur- en milieueducatie IVN. „Bij basisschoolleerlingen beklijft het het beste. Tieners zijn bezig met het ontdekken van andere natuur, zullen we maar zeggen.”

Vandaag had hij relatief veel docenten voor de kraam die wel iets willen organiseren op het gebied van natuur. „Maar vaak weten ze niet hoe ze dat moeten organiseren. Ik leg dan uit wat we vanuit het IVN kunnen doen. Maar dat doe ik bij iedereen die hier komt. En dan zou het ook nog leuk zijn als mensen lid worden van het IVN. Maar ik leg hier vooral de basis voor meer interesse.”

Wie dat wil kan in de stand ook nog kaarten kopen met informatie over waterbeestjes of paddenstoelen. En hij heeft een pakketje te koop waarmee je zelf oesterzwammen op koffiedik kweekt.

De waterbeestjes trekken overigens niet alleen de aandacht van kinderen. Ook dames en heren die al lang geen 10 meer zijn, worden aangetrokken door dit onder- en bovenwaterleven. Leeftijd maakt Van de Ridder niet uit trouwens. Als er maar belangstelling en respect is voor natuur.

Meintje Haringsma