Raadhuis Balk in het rood: Evenementensector laat zien dat het 5 voor 12 is

BALK Op dinsdagavond 11 augustus liet de evenementensector zien dat het ‘vijf voor twaalf’ is. LXEvents uit Balk deed dit door het raadhuis in Balk in een rood licht te zetten.

Vanaf half maart staat de sector helemaal stil en het gemiddelde omzetverlies sindsdien komt uit op 85%. Gezonde bedrijven in de sector worstelen nu om overeind te blijven door de opgelegde 1.5m beperkingen.

Veel toeleveranciers van de sector hebben dinsdag hun eigen pand maar ook vele gemeentehuizen, provinciehuizen en andere overheidsgebouwen in een vuurrood licht gezet om de aandacht te vragen die de evenementenbranche verdient. Om 21:00 uur gingen de lampen aan en om 23:55 uur ging alles weer uit.

Ook theaters, concertzalen en popzalen deden mee en lichtten rood op. In totaal werden ruim 80 gebouwen in Nederland uitgelicht. Om willekeurig een paar spraakmakende en belangrijke gebouwen te noemen: Paradiso, TivoliVredenburg, Stadhuis Delft, Provinciehuis Zwolle, Koninklijk Concertgebouw Amsterdam en vele, vele andere.

Het was een publieksvriendelijke actie om aan de politiek duidelijk te maken dat deze gezonde en technisch vooraanstaande sector zonder steun niet kan blijven bestaan. De gedwongen ontslagen zijn aan de orde van de dag en de 100.000 medewerkers van de sector zoeken hun heil in andere werkzaamheden. Dat brengt tevens het gevaar met zich mee dat deze vaak goed opgeleide medewerkers na de crisis niet meer terugkeren.

Het doel van de actie is dat iedereen maar met name de politiek gaat begrijpen dat langer dan vijf maanden overleven alleen mogelijk is met een continuering van de steunpakketten NOW, TOZO en (verbeterde) TVL. De evenementenbranche was de eerste die stil werd gelegd en zal de laatste zijn die weer opgestart zal zijn.

De actie is internationaal gestart door Plasa.org in Engeland en inmiddels komen uit verschillende landen berichten door dat ook daar vele gebouwen rood aangelicht gaan worden. In Nederland is het voortouw genomen door de VTTE (Vereniging van Technisch Toeleveranciers Evenementen) omdat zij met alle andere belanghebbenden in de sector het nu tijd vinden voor een krachtig signaal. Maar dan wel één waar de kracht van de sector zichtbaar in wordt: een fraai maar bloedrood plaatje.