Psychosociaal therapeut Anneke Siemensma: ,,Ieder mens heeft iets moois!”

KOUDUM Sinds 2018 heeft Anneke Siemensma een eigen praktijk voor christelijke psychosociale therapie, Underweis genaamd. De Koudumse werkte jaren in de financiële dienstverlening, maar gooide zes jaar geleden het roer om. Nu loopt ze graag een stukje op met haar cliënten en helpt ze hen op een betrokken en integere manier.

Anneke Siemensma heeft haar praktijk aan de Doerebout nummer 7, een lichte en fijne ruimte waar cliënten in alle rust hun verhaal kunnen doen. Ze volgde ooit een opleiding in de financiële wereld, en kreeg er ook een baan in. Maar toen haar oudste kind werd geboren – nu 26 jaar geleden – stopte ze met werken. ,,Mijn man vaart”, vertelt ze. ,,We kregen zes kinderen, dus thuis was er genoeg werk te doen. Maar toen de jongste wat ouder werd kreeg ik een tip over een vierjarige cursus ‘contextueel pastoraat’. Van 2008 tot en met 2012 volgde ik deze cursus. Ik vond het heel interessant, maar kon hiermee nog niet aan het werk. Daarom volgde ik bij opleidingscentrum ‘De Roos’ in Nunspeet een vierjarige opleiding tot psychosociaal therapeut. In oktober 2018 had ik alle licenties en startte ik mijn eigen praktijk ‘Underweis’. De opleiding vond ik super! Heel leerzaam. Het ging heel diep en ik werd zelf binnenstebuiten gekeerd. Als therapeut moet je zelf stabiel in het leven staan. We kregen les in communicatieve vakken, maar natuurlijk ook op het psychische vlak, zoals persoonlijkheidsontwikkeling, hechting en trauma. Verschillende behandelmethoden kwamen aan bod. Elke drie weken had ik een volledige lesdag en tussendoor een halve dag intervisie. Een stage hoorde er ook bij. Tevens moest ik een certificaat Medische Basiskennis halen, dit vond ik een hele waardevolle aanvulling.”

Geen verwijzing

Voor een traject bij Underweis hebben cliënten geen verwijzing van de huisarts nodig. Deze zal vaak ook eerder doorverwijzen naar een psycholoog, omdat die vergoed wordt via het basispakket van het ziekenfonds. ,,Maar cliënten hoeven bij mij hun eigen risico niet aan te spreken en kunnen vaak wel een deel vergoed krijgen”, legt Anneke uit. ,,Dat is een groot voordeel. Het grootste verschil van mijn werk ten opzichte van een psycholoog is de start van het traject. Een psycholoog bepaalt een DSM-diagnose aan de hand van de symptomen die de cliënt heeft en begint dan met de behandeling. Een huisarts of psychiater kan daarbij medicatie voorschrijven. Ik stel geen diagnose en geef geen medicijnen, maar werk vanuit de vraag: 'wie ben jij als mens?', met je vragen, angsten, zorgen, maar ook met je hoop, je verlangens, je dromen. En hoe kun jij zo goed mogelijk tot je recht komen, in een goede relatie met jezelf en met de mensen om je heen. Dat zijn dus twee heel verschillende uitgangspunten. Ik behandel onder andere mensen met een burnout, dat komt in onze huidige maatschappij veel voor, mensen kunnen soms slecht ‘nee’ zeggen en grenzen stellen. Soms zijn mensen somber en depressief, of ze willen dingen vergeten. Maar die dingen komen vaak toch terug. En als je de negatieve dingen ‘uit’ zet, dan zet je ook de positieve dingen ‘uit’. Mensen zijn soms opgevoed met het idee: ‘net seure, mar dwaan’, of ze zitten met veel boosheid, of zijn in de rouw.”

Gratis kennismakingsgesprek

Anneke begint de therapie met een gratis kennismakingsgesprek, als het dan klikt volgt de intake. ,,Het moet goed voelen”, verduidelijkt Anneke. ,,Vervolgens proberen we helder te krijgen waar iemand mee zit en waar iemand naartoe wil. Dan stellen we het behandelplan op dat zo goed mogelijk aansluit bij de persoon en de hulpvraag. In het begin vraag ik cliënten altijd in welk gezin ze opgevoed zijn. Door middel van poppetjes kunnen ze de gezinssituatie uitbeelden. Misschien staat de vader apart, of een broer of zus. De poppetjes kunnen ook in een cirkel geplaatst worden, daarmee geven mensen hun grenzen aan. Misschien komt een ander vaak in hun cirkel, of zijzelf te dicht bij de ander. Deze methode werkt zeer verhelderend. Ook werk ik met emotiekaarten. Bijvoorbeeld boosheid of nieuwsgierigheid. Op de achterkant van de kaarten staan woorden die bij de betreffende emotie horen. Zo wordt het voor de client makkelijker om te vertellen wat hij of zij precies voelt. Daarnaast gebruik ik soms de dramadriehoek. Hierop zie je drie rollen die mensen kunnen vertegenwoordigen: de reddersrol, de aanklagersrol en de slachtofferrol. Door deze driehoek worden mensen zich bewust van wat ze doen en in welke rol ze zitten. Tevens werk ik met het ‘g’-schema: gedachten, gevoel en gedrag. Ook dit schema draagt bij aan bewustwording van de client. Waarom doe ik wat ik doe? Wat voel ik? Kan het ook anders?”

Christelijk: geloof mag plaats hebben, maar het hoeft niet

Underweis is een praktijk voor christelijke hulpverlening. Het is aan de client of hij of zij het geloof een plaats wil geven in de therapie. Anneke: ,,Ik heb zelf een christelijke achtergrond. Daar ben ik transparant in, ik sta met een zekere mildheid in het leven. Mensen met een christelijke achtergrond zullen bij mij herkenning vinden. Ook wie beschadigd is door een christelijke opvoeding vindt begrip. In principe werk ik drie dagen per week, op de dinsdag, woensdag en donderdag, maar dit kan soms ook anders gepland worden. Ik leer ontzettend veel van mijn cliënten, mensen zijn heel boeiend! En iedereen heeft iets moois in zich. En mensen vragen zich altijd af: doe ik er wel toe? Mag ik er zijn? Cliënten geven mij hun vertrouwen, daar heb ik veel bewondering voor. Ik doe mijn werk vooral omdat ik het een zinvolle invulling vind. Dit werk geeft me zoveel meer voldoening dan mijn vorige werk in de financiële wereld. Maar misschien heb ik nog wel het meeste geleerd van mijn kinderen. Zes kinderen opvoeden is de beste leerschool.”

Amanda de Vries