Kerstvrouwen blijven door corona bij de basis

DFM Het is een vreemd jaar waarin van alles niet kan doorgaan, maar de kerstvrouwn hebben toch besloten om de aanmeldingsronde voor een lichtje weer open te gooien. Vanaf nu kunnen mensen op de website www.kerst-vrouwen.nl inwoners van De Fryske Marren aanmelden waarvan ze weten dat die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Tot 6 december kan iemand daarvoor worden aangemeld. ‘Maar vul wel het formulier helemaal in. Als dat niet gebeurt, kunnen we de aanvraag niet in behandeling nemen,” zegt Miranda Ras daarover. De vrouwen die graag iemand een hart onder de riem steken moesten dit jaar anders handelen. „Als er een totale lockdown komt, houdt het helemaal op. Dan kunnen we niets. Gebeurt dat niet, dan zullen we wel bij mensen langsgaan met een lichtje, maar op gepaste afstand. We dragen verder natuurlijk een mondkapje. Het praatje binnen, dat normaal gesproken zo fijn is, kan dit jaar helaas niet doorgaan.” Wel willen de dames proberen om dan via een telefoongesprek later dat broodnodige praatje nog aan te knopen.

Pijnlijk: niet naar verzorgingshuizen

Een ander pijnpunt is wel dat ook de gang naar verzorgingshuizen dit jaar niet gemaakt mag worden. De Kerstvrouwen proberen nog wel wat te bedenken wat dan mogelijk met behulp van het personeel mag, maar veiligheid gaat in alle gevallen voor alles. „Maar zuur is het wel. We weten dat bewoners het heel erg op prijs stellen. Zo hadden we vorig jaar een shantykoor ingehuurd en hadden de bewoners daardoor een hele mooie middag. Dat zit er dit jaar helaas niet in.”

Geen bedrijven gevraagd voor sponsoring

Als er wel een totale lock down komt, beraden de dames zich nog op hoe dan verder. „Maar voorlopig gaan we ervan uit dat die er niet komt en dat we rond de donkere dagen toch iets kunnen betekenen. We zien ook aan de vragen die we nu al krijgen, dat de vraag groot is. Er hebben al heel veel mensen aangegeven dat ze graag een lichtje willen aanvragen voor iemand. Mensen hebben het gewoon zwaar.” Uit respect voor de hele situatie hebben de dames dit jaar ook geen bedrijven benaderd voor sponsoring. „Iedereen heeft zo zijn zorgen, dus dat vinden we nu niet gepast. Als een bedrijf wel wat wil geven, dan zouden we het natuurlijk heel fijn vinden als ze ons dat zelf laten weten.”

Gelukkig is er nog een buffer van vorig jaar. Zo leverde de bingo in Lemmer een mooi bedrag op en werden de kerstvrouwen ook ondersteund door de Lions Club. Ook kunnen ze een beroep doen op een stichting in Harich. „Vorig jaar hebben we ook nog eens heel scherp ingekocht. Het lijkt wel alsof we in de gaten hadden dat er een heel ander jaar aan zat te komen. De grootse plannen die er in 2019 nog waren voor 2020 zijn dan ook in de ijskast gezet op het moment. „We gaan dit jaar terug naar de basis en dat is dat lichtje brengen. Zo zijn we begonnen, zo doen we het dit jaar door omstandigheden dan weer. De gedachte erachter blijft echter hetzelfde en dat is dat we willen laten weten dat we aan mensen denken.”

Meintje Haringsma