‘Leafs ut Balk’ nieuwe woonwinkel in Van Swinderenstraat

Sinds 16 oktober is Leafs ut Balk geopend. In het voormalige juwelierspand begon Nelly van der Veen-Kramer haar droom: een woonwinkel met authentieke meubels en trendy accessoires. Met hulp van familie en vrienden toverde ze de ruimte om tot een knusse en gezellige zaak. ,,Balk heeft hier behoefte aan.”

BALK – Het winkelpand van ‘Leafs ut Balk’ is al goed voorbereid op de donkere dagen. Want naast authentieke kasten, bankjes en krukjes zijn er ook leuke houten kerststerren, boompjes en lantaarns te vinden. De etalage werkt zeer uitnodigend en de stap naar binnen is gauw gemaakt. Daar praat eigenaresse Nelly van der Veen-Kramer (44) net even bij met Sun, haar vriendin en tevens styliste van de woonwinkel. Als de laatste ideeën zijn doorgesproken, is het tijd voor het interview. Vol passie en enthousiasme neemt Nelly me mee in de tijd, naar het ontstaan van ‘Richtje Kramer meubelen’. ,,Begin jaren ’80 schreef mijn moeder Richtje Kramer zich in bij de Kamer van Koophandel. Dat is nu bijna 40 jaar geleden. In onze woonboerderij aan de Wikelerdyk in Balk startte ze haar eigen meubelzaak. Ik hielp als tiener al mee in het bedrijf, waar mijn vader Piet ook werkte. Na mijn Havodiploma was het dus vanzelfsprekend dat ik er ook ging werken. Ik rolde er in, en vond het altijd heel leuk om te helpen.”

Naarmate Nelly langer in de woonwinkel werkte, leerde ze het vak meubel maken van haar vader. Daarnaast leerde ze ook meubels restaureren. Ze wist steeds beter houtsoorten te herkennen en ontdekte in de praktijk wat ze leuk vond. In 1999 nam ze de zaak over van haar ouders en zette ze de woonwinkel voort. ,,Door die leerschool weet ik nu heel goed waar ik het over heb”, zegt ze. ,,Als je je vak goed kent kun je mensen overtuigen. Mijn vader overleed een aantal jaren geleden en mijn droom was om zelf in een nieuw pand een eigen zaak te beginnen, ook onder een andere naam. Toen het pand van de juwelier vrijkwam zijn mijn man Mark, zoon Pieter en ik gaan kijken, en we werden erg enthousiast. Ook omdat er een woning achter het pand zit. Over de naam van de winkel hebben we veel gediscussieerd! Maar uiteindelijk kwamen we uit bij ‘Leafs ut Balk’. Het aanbod is nu anders dan in de boerderij. Het is nu een completer plaatje, met accessoires aangevuld. Door woonprogramma’s en stylistes weten klanten steeds meer wat ze willen. Ze zijn vooraf goed geïnformeerd en gaan gericht op pad. Ik ben heel blij met de hulp van Sun, zij is echt een kei in het inrichten en stylen!”

Nelly haar woonwinkel ging in een rare tijd open, door de gedeeltelijke lockdown kon de opening niet groots gevierd worden. ,,Dat was jammer”, reageert ze. ,,Maar mensen zijn nu juist wel heel erg gericht op een fijn thuis. Ze gaan verbouwen, willen nieuwe meubels. En die bieden wij aan. Gezelligheid en knusheid staan bij ons bovenaan. We zijn open voor iedereen en helpen graag, dinsdag tot en met vrijdag vanaf 13.00 uur en op zaterdag de hele dag vanaf 10.00 uur. De inkoop stemmen we zoveel mogelijk af op de vraag. Het is een fantastische puzzel om op zoek te gaan naar leuke en mooie producten. Maar goed inkopen blijft soms een gok. We hebben nu wel iets kleinere meubelen dan in de boerderij. Niet alleen vanwege de oppervlakte van dit pand, maar ook omdat we willen dat klanten spullen makkelijk mee kunnen nemen. Daar is echt vraag naar.”

Na een maand ‘Leafs ut Balk’ staat Nelly er versteld van hoeveel leuke en positieve reacties ze heeft gehad. ,,Dat is geweldig. Daar word je blij van. Ik hoop dat we met onze woonwinkel een bloeiende zaak kunnen opbouwen. Mijn moeder is zo bekend geworden met haar bedrijf, dat is ook mijn droom. Van je hobby je werk maken. Daarbij wil ik me blijven ontwikkelen, en niet stilstaan. Je bent namelijk nooit te oud om te leren.”

Amanda de Vries