Allemaal een nieuwe papiercontainer

WIJCKEL Alle inwoners van Wijckel krijgen een nieuwe papiercontainer, schrijft de reactie van de Wikelflecht. Dit komt omdat verenigingen als DTG er mee moeten stoppen om het papier in te zamelen. Het geld dat zij kregen van de gemeente, stopt. Dit omdat de oudpapierprijs enorm is gekelderd en de kosten dus hoger zijn dan de baten.

Daarom krijgen nu alle inwoners van Wijckel een papiercontainer. Volgens het artikel in de Wikelflecht krijgen alle inwoners een container met een inhoud van 240 liter. De kleur is grijs en voorzien van een blauw deksel. Voor de inwoners van Wijckel betekent dit dus dat ze van 2 naar 3 containers gaan. Ze worden nog voor het einde van 2020 geleverd. Dit om er voor te zorgen dat alle oud papier van de kerst ook nog in de bak kan, zo heeft de gemeente bedacht.

Niet alleen de inwoners van Wijckel krijgen trouwens zo’n bak, ongeveer de helft van alle inwoners van De Fryske Marren moet een bak krijgen. In de voormalige gemeente Lemsterland hadden ze namelijk al zo’n container, maar elders zamelden vooral verenigingen het papier in.

Sloten krijgt misschien bovengrondse opslag

Wikelflecht sprak met Henri Meijer van de gemeente die vertelde dat er 10.000 containers zullen worden verspreid. In Wijckel komen er zo’n 300. Voor Sloten is over het stadsgedeelte nog geen beslissing genomen door de gemeente. Misschien komt daar een bovengrondse opslag. In de dichtbebouwde stad zitten ze volgens de gemeente niet te wachten op een derde container.

De inwoners die met een nieuwe manier van papierinzameling te maken krijgen, krijgen ook te maken met de data van het ophalen van het papier. In Wijckel wordt de ophaaldag voor papier de maandag. En dat eens in de 4 weken. In december staat er bij dorpshuis Irene voor de laatste keer een container waar mensen hun oude papier in kunnen deponeren. De trekker en de wagen waarmee het thuis werd opgehaald, verdwijnt met de inzameling. En een stuk sociale binding aldus de redactie. Mensen gingen namelijk eens per maand koffie drinken met wat lekkers bij Dora en Siebe Huitema bij het inzamelen.