Roosje Hindeloopen Hofleverancier

HINDELOOPEN Roosje Hindeloopen (officieel: Oud Hindelooper Kunst v/h A. Roosje Anno 1894) krijgt het predicaat Hofleverancier. Op vrijdag 18 december zou Commissaris van de Koning drs. A.A.M. Brok het predicaat uitreiken in Hindeloopen aan eigenaar Stallmann, maar dit kon niet doorgaan door de coronaregels.

Roosje bestaat 125 jaar. Het bedrijf is gespecialiseerd in traditionele Hindelooper kunst en handgemaakte en beschilderde meubelen. Het bedrijf maakt ook eigentijds design waarbij oude technieken worden gecombineerd met nieuwe patronen en vormen. Het is het oudste bedrijf in Hindelooper hout-, snij- en schilderkunst en draagt bij aan het instandhouden van de kenmerkende Hindelooper kunst en cultuur. Inmiddels staat al de vierde generatie Stallmann aan het roer.

Arend Roosje (1869- 1914) was een bewerker van fijn hout en huisschilder met artistieke aanleg. Aan de hand van oude voorbeelden heeft hij de Hindelooper volkskunst nieuw leven in geblazen. En zo begint de geschiedenis van het oudste bedrijf van Hindelooper hout-, snij- en schilderkunst. In 1894 opende Arend Roosje aan de Nieuwstad 44 zijn bedrijf. Jonge studenten kwamen bij hem in de leer. Onder hen Eberhart Ebertus Stallmann, hij legde zich toe op het houtsnijwerk en meubelmaken en werd Arends rechterhand. J. Ypma werd als hoofdschilder opgeleid. Toen Roosje in 1914 overleed, ging het bedrijf over naar de familie Stallmann. Deze familie zet het bedrijf nu nog steeds voort. Als eerbetoon aan Arend Roosje is zijn naam nog altijd verweven met het bedrijf. Inmiddels is het al de vierde generatie Stallmann die het echte handgemaakte Hindelooper meubel vervaardigt.

Naast een traditionele collectie werkt het bedrijf ook samen met designers. Christien Meindertsma ontwierp de collectie “oak inside” in nauwe samenwerking met Roosje Hindeloopen. Ze ontwierp acht eigentijdse interpretaties ontworpen waar ze de oude technieken van de Hindeloopen traditie combineert met een nieuwe kijk op schilderspatronen en vormen Los van het bijzonder handgemaakte beschilderde product heeft Roosje ook daadwerkelijk een bijzondere band met het Koninklijk huis. Al in 1890 kocht koningin Emma een Hindelooper prikslee. In 1901 kocht ze een gebeeldhouwde schrijn op schragen. En in 1938 werd een complete Hindelooper kinderkamer aangekocht ter ere van de geboorte van prinses Beatrix. Ook later volgden er nog aankopen als Hindelooper stoelen.

In 2005 brachten de broers Stallmann een bezoek aan de Eykenhorst in Wassenaar waar ze een Hindelooper tafelkinderstoel gaven ter ere van de geboorte van prinses Amalia. In 2019 kwam het koninklijke gezin zelfs op bezoek bij de familie Stallmann en bekeek hoe het bedrijf werkt. De titel Hofleverancier wordt toegekend aan kleine en middelgrote ondernemingen die van belang zijn voor de regio, een vooraanstaande plaats innemen in de branche, een goede naam hebben en financieel gezond zijn.