Grootste schade jaarwisseling DFM aan asfalt skatebaan Balk

BALK Het asfalt op de skatebaan van Balk is zo kapot gemaakt tijdens de jaarwisseling dat het de grootste schadepost is op de rekening van de gemeente. Er is voor 2500 euro vernield. Dit laat de gemeente De Fryske Marren weten. Daarnaast zijn nog een aantal verkeersborden vernield. In Balk kwam de schade daarmee op een dikke 3000 euro te liggen.

De gemeente stelt verder dat op het incident na bij Hotel Anne-Klare in Joure en nog een paar kleinere incidenten, de jaarwisseling rustig is verlopen. Er zijn geen gewonden gevallen en verreweg de meeste mensen hebben zich aan de regels gehouden.

In totaal zegt de gemeente is er voor ruim 15.000 euro aan schade door vuurwerk. Dit ondanks het vuurwerkverbod. Dat bedrag klopt niet helemaal, want er is ook voor een dikke 5000 euro aan preventie en opruimwerkzaamheden in opgenomen. Zo werden ondergrondse containers voor de jaarwisseling afgesloten en afvalbakken preventief verwijderd.

Verkeersborden hebben verder het meeste schade geleden rondom de jaarwisseling. De kosten om een bord te vervangen zijn gemiddeld € 150,-. Ook zijn er enkele prullenbakken vernield. Het preventief eerder afsluiten van de ondergrondse containers leek zijn vruchten af te werpen: voor het eerst dit jaar is er geen enkele ondergrondse container vernield.

Elk jaar worden ook straatkolken vernield doordat er knalvuurwerk in putten wordt gegooid. In het totaaloverzicht 2020-2021 zijn de kosten opgenomen van kapotte straatkolken van de voorgaande jaarwisseling. Na de jaarwisseling van 2019-2020 moesten 75 straatkolken gerepareerd of vervangen worden. Dit is minder dan de voorgaande jaarwisseling. De totale kosten hiervan bedragen ruim € 19.000,-. Dit bedrag is uitgeven voor de schade waarvan de herstelwerkzaamheden in 2020 zijn uitgevoerd als gevolg van oud en nieuw 2019-2020. Hoeveel straatkolken er afgelopen jaarwisseling zijn vernield is nog niet bekend en dus ook het bedrag nog niet.

Herstelwerk

De komende maanden wordt alle schade zoveel mogelijk hersteld. Eerst worden de verkeersborden vervangen, daarna de afvalbakken en het asfalt op de skatebaan in Balk.