Roeidames na monsterlijke oceaantocht gefinisht

Iris Noordzij uit Raerd en Melissa Vooren uit Goingarijp hebben zondag hun indrukwekkende roeitocht over de Atlantische Oceaan volbracht. Het duo roeide met twee andere dames in 43 dagen non-stop van het Canarische eiland La Gomera naar de Antiqua in de Cariben.

Zondag rond 17.00 uur Nederlandse tijd (12.00 uur lokaal) arriveerden Noordzij en Vooren met hun Zeeuwse ploeggenoten Renate de Backere en Marieke le Duc-Bouwense bij de eindstreep. De Atlantic Dutchesses waren zaterdag 12 december vertrokken. De roeidames hadden voor de oversteek 45 dagen gerekend.

De vier waren volledig zelfvoorzienend. Onderweg kregen ze te maken met metershoge golven. Ook werd gevreesd voor zwaardvissen, die andere boten hadden doorboord. Er werd geroeid in koppels. De twee anderen konden zich zo opfrissen, slapen, navigeren of een reparatie uitvoeren aan de boot, een R45 Elite. Het team had voor de race nooit langer dan 48 uur aaneen geroeid.

De Atlantic Challenge staat bekend als de zwaarste roeiwedstrijd ter wereld. De tocht bedraagt 5.000 kilometer. Er deden dit jaar 21 boten mee. Het viertal finishte onder zonnige omstandigheden als eerste damesteam en eindigde als zevende in het algemeen klassement. De race is gewonnen door een Nederlands mannenduo. Zij deden iets minder dan 33 dagen over de tocht, een verbreking van het wereldrecord met vijf dagen.

Met hun roeiavontuur zamelden de Atlantic Dutchesses meer dan 20.000 euro in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Lees ook: Kerstmaal op een roeiboot: viertal roeit 5000 kilometer over de Atlantische Oceaan