Dikke 900 kaarten van postbodes voor Britt

MOLKWERUM Nietsvermoedend stapte Britt Boersma (9) vrijdagochtend de deur uit om even de krant te pakken. Dat moest ze doen van haar ouders. Het was een smoes.

Want op dat moment kwam vaste postbezorgster Annelies aan racen. Vergezeld door Miranda Broekhuis uit Hattum. In de bakken voorop de scooter van Annelies stapels vol ansichtkaarten, maar ook pakjes. Welgeteld zelfs 853 stuks. “Moet je eens kijken wat wij voor je hebben,” zeiden Annelies en Miranda. De hoeveelheid post maakte dat Britt geen woord meer uit kon brengen. Bovendien was er inmiddels heel veel bezoek in Molkwerum. PostNL stond met een tv ploeg alles te filmen en er werden allerlei vragen gesteld. Omrop Fryslân was er met een camera en maakte een radioverhaal. En de Balkster Courant en het Bolswards Nieuwsblad waren present. Flink wat belangstelling voor Britt dus die er soms wat verlegen van werd.

 Ansichtkaart voor alle postbodes in Nederland

Britt stuurde voor de kerst een ansichtkaart naar alle postbodes in Nederland. Ze kwam op het idee omdat ze de postbode in de regen zag lopen en wist dat die heel hard moeten werken. Volgens haar vader heeft ze toen op eigen initiatief een kaart voor hen geschreven en op de post gedaan. Daar wisten hij en zijn vrouw niets van. Maar omdat er geen adres op stond, kwam de kaart al snel terug. Marijke, de moeder van Britt vond dat zo sneu dat ze het op Facebook zetten. De actie werd gedeeld en al heel snel daarna werden er allemaal kaarten bezorgd in Molkwerum. Miranda Broekhuis die geen idee had waar Molkwerum lag, pakte het op vanuit PostNL en zo ontstond een hele actie. Er werd een antwoordnummer voor opengesteld zodat postbodes gratis een kaart naar het meisje konden sturen. Maar die stuurden ook pakjes. Cadeautjes. En zelfs geld.

Toppgrafie

Op een lijn die door de kamer hangt gespannen, hangen vrijdag al een stuk of 60 ansichtkaarten. Maar de 853 die daar nog bijkomen, moeten er volgens een verbouwereerde Britt dan ook nog maar even bij. Voor heit nog een hele klus. Maar eerst moeten al die enveloppen ook nog open. Britt leert ondertussen heel veel van de topografie van Nederland, want de kaarten komen werkelijk overal vandaan.

Toen ze nog niet wist dat deze hele lading onderweg was, stapte ze een paar dagen geleden af op een postbezorger in Elburg. Toen bleek dat die ook wist van haar actie en haar kende, bedacht ze”alle postbodes kennen me in Nederland.” Dat iets wat positief bedoeld was, eerst negatief uitviel en toen weer positief is een enorme les die ze haar leven lang mee zal dragen, stelt haar moeder. Bij PostNL kijken mensen die iets gestuurd hebben ondertussen op foto’s van Britt of “hun” kaart er ook tussenhangt in de woonkamer. Vaste bezorgster Annelies had ondertussen al lang op route moeten zijn. Ze mist uren van haar dienst, maar ook haar worden allerlei vragen gesteld. “Dan ga ik maar wat langer door. Mensen weten ervan, dus ze vertrouwen er vast wel op dat ik later kom.”

Meintje Haringsma