PKN Balk over Kerkbalans en de kerk in coronatijd: ,,Elkaar ontmoeten, daar gaat het om!”

BALK Afgelopen zaterdag gingen de twee weken van de Kerkbalans weer in. Thema dit jaar is: “Ik geef vandaag voor de kerk van morgen.” De Paadwizer in Balk was het toneel waar vrijdagavond een dertigtal leden de enveloppen voor de inzameling ophaalden.

Van ver is de grote banner op de buitenmuur van de Paadwizer al te lezen. Het is duidelijk: hier gaat vanavond de aftrap plaatsvinden voor de Kerkbalans 2021. Binnen worden de eerste leden van harte welkom geheten, zodra ze over de rode loper stappen. Ze hebben de vrieskou getrotseerd en zijn allemaal goedgemutst. De mondkapjes zijn op, de handen worden ontsmet, en vanachter een lange tafel reikt penningmeester Durk Faber de eerste tassen met enveloppen uit. Ondertussen start kerkrentmeester Margriet Tichelaar haar verhaal over het hoe en wat van de kerkbalans. ,,Zolang de kerk bestaat wordt er al geld gegeven. Maar het begrip Kerkbalans is in 1973 ontstaan. Het doel van de Kerkbalans is om allerlei activiteiten, erediensten te kunnen bekostigen, maar ook wordt het geld besteed aan het onderhouden van het gebouw en het betalen van personeel. De Kerkbalans wordt echt gebruikt om de begroting voor de kerk rond te krijgen.”

Vaste ploeg van 30 mensen

Durk Faber heeft inmiddels even de handen vrij en legt uit hoe de inzameling in zijn werk gaat. ,,We hebben inmiddels een vaste ploeg van 30 mensen. Zij gaan in verschillende wijken ieder zo’n 25 adressen bij langs. In totaal komt dat neer op tussen de 600 en 650 adressen in Balk, Ruigahuizen, Wijckel en Harich. Normaal gesproken halen ze de enveloppen binnen twee weken weer op. Maar nu door corona gaat dit anders. De enveloppen worden niet meer opgehaald. We hebben de vraag gesteld aan leden om hetzelfde bedrag te geven als vorig jaar. Per incasso of door middel van zelf overmaken, zo ontvangt de kerk de giften. De tasjes met enveloppen die we vanavond uitdelen, worden door vrijwilligers Fokje de Jong en Rinkje Haga uit Balk klaargelegd.” Kerklid Bennie Stegenga stapt over de rode loper en komt zijn tas met adressen ophalen, geheel in cognito. ,,Mondkapje, pet ik ben nauwelijks te herkennen. Die pet gaat normaal gesproken in de kerk af, hoor”, grapt hij. Ook de heer Rijksen uit Balk meldt zich. ,,Waarom ik meedoe aan de aftrap? Ik doe het al jaren, het is voor mij een gewoonte geworden.”

,,Het thema “Ik geef vandaag voor de kerk van morgen” is heel positief ontvangen door de gemeenteleden”, legt Tichelaar uit. ,,Welke toekomst heeft de kerk voor jou, wat heb jij ervoor over? Er zijn voor de ander, voor de gemeenschap. Dat waren wel de belangrijkste conclusies. Zowel jong als oud gaat liever naar de kerk, dan de dienst via internet volgen. De ontmoeting, daar gaat het om. Daarom is in coronatijd het pastoraat ook extra belangrijk. Zij zoekt de mensen op. We willen – ondanks deze moeilijke tijden – de betrokkenheid graag in stand houden. Zo hebben we met Pasen een lichtje bij de gemeenteleden gebracht en met Kerst engeltjes.” ,,En dat werd zeer gewaardeerd”, zegt koster en coördinator Bram van Dijk enthousiast. ,,Alles valt weg, de gezamenlijke maaltijden, de lunch, spelletjes, de bijbelstudie. Niet alleen voor de ouderen, maar voor de jongeren net zo.” Tichelaar: ,,En voor de kinderen tot 15 jaar hebben we een kleurplaatwedstrijd deze komende twee weken. Er zijn leuke prijzen te winnen.”

Veranderingen in de kerk

Sandra Kingma komt lachend binnen. ,,Ik doe dit al jaren”, licht ze haar komst toe. ,,Ik vind het leuk en ik wil graag helpen.” Faber brengt het gesprek ondertussen op de verandering van de kerk in de toekomst. ,,Het blijft wel, maar het wordt anders. Met de huidige toestanden wordt het er niet beter op. Een voordeel van de dienst uitzenden, is dat mensen hem op een ander tijdstip nog terug kunnen zien.” ,,Dominee Stefan de Jong zei al: ,,Er kijken meer mensen dan dat er komen”, vult Van Dijk aan. ,,Het gaat hoe dan ook veranderen inderdaad”, aldus Tichelaar. ,,Het is een uitdaging om de jeugd bij de kerk betrokken te houden. Zij heeft immers de toekomst! Zij willen gezelligheid, verbondenheid. Maar ze willen ook weten hoe je de bijbel leest bijvoorbeeld. De kerk is niet alleen het gebouw. De ander zien als het nodig is, daar gaat het om.”

Amanda de Vries