Projectgroep wil Brûsplak Joure in Sporthal De Stuit

Sporthal De Stuit in Joure zou de locatie van het nieuwe sociaal-cultureel centrum Brûsplak moeten worden. Dat wil een projectgroep voor het centrum.

De projectgroep presenteerde een maand geleden drie mogelijke locaties voor een centrum voor culturele en sociaalmaatschappelijke organisaties.

Daarop kwamen volgens Tjitske Stegenga van de projectgroep ,,heel verschrikkelijk veel reacties’’ van Jouster inwoners en organisaties. ,,Je kunt daarvan niet zeggen: het is overwegend dit of overwegend dat. Voor alle drie waren wel voors en tegens.’’

Donderdag is De Stuit als voorkeurslocatie bekendgemaakt. Voor de locatie zijn vier mogelijkheden: drie verbouwingsvarianten en een optie tot nieuwbouw. Die laatste ziet de projectgroep niet zitten. De initiators willen het liefst dat de gymlessen die scholen nu in De Stuit geven en de turnhal in het gebouw blijven.

Goed bereikbaar

,,Dan bereik je wat we met Brûsplak willen organiseren. Dat we niet met zijn allen op een eilandje gaan zitten’’, zegt Stegenga. ,,Dat je ook verbinding en ontmoeting organiseert.’’ De investeringskosten voor de opties liggen volgens de projectgroep tussen de 5,6 en 7,5 miljoen euro.

Ook de goede bereikbaarheid voor minder mobiele mensen en het feit dat het een gemeentelijk gebouw is, spreken voor De Stuit, zegt Stegenga. Daardoor kan de exploitatie door de gemeente worden gedaan.

De andere opties, nieuwbouw aan de Sinnebuorren, vlakbij de Aldi, en nieuwbouw bij zwembad Swimfun, vallen af. De locatie aan de Sinnebuorren is ,,een prachtige plek’’, vindt Stegenga. ,,Maar er is ook weerstand van omwonenden en de middenstand.’’

Zorgen over parkeren en hangjongeren

Zo zijn er volgens Stegenga zorgen over onder meer parkeerruimte. Bovendien zou de horeca met name met betrekking tot die plek zorgen hebben over concurrentie van een mogelijke ,,derde helft’’ in het Brûsplak-gebouw.

Ook over voorkeurslocatie De Stuit zouden zorgen zijn van omwonenden, zegt Stegenga. Ze zouden bijvoorbeeld bang zijn voor een gebrek aan parkeerruimte en overlast van hangjongeren. Hangjongeren zouden er al zijn.

Stegenga denkt dat de overlast van hen juist afneemt als ze een plek hebben in het nieuwe centrum. ,,Er is ruimte voor jongeren gereserveerd in het program van eisen.’’ De bedoeling is om later met de omwonenden in gesprek te gaan.

Gemeenteraad beslist

De organisatie vraagt culturele en sociaalmaatschappelijke organisaties om intentieverklaringen te ondertekenen. Aan de hand daarvan wordt in maart definitief besloten of de locatie wordt voorgesteld aan de gemeenteraad van De Fryske Marren die uiteindelijk de knoop doorhakt.