Kappers luidden noodklok, maar mogen volgende week weer open

BALK Al maandenlang geen mensen in de kappersstoel en dus geen inkomen. Terwijl de vaste lasten wel door gaan. Vragen om maatwerkoplossingen voor steun, maar geen gehoor vinden bij de overheid. Bij veel kappers staat het water dan ook aan de lippen. Daarom voerden de kappers in Nederland en dus ook in Balk actie. Met de actie "lichtvoordathetuitgaat" wilden de kappers aangeven dat het zo niet langer kan. Dat er hulp nodig is, maar ook aandacht voor de branche. Donderdagavond zetten ze tussen 18:00 en 20:00 uur in de gesloten salons het licht aan. Om zo te strijden voor de heropening van de salons en financiële hulp. De gedachte erachter:" Kapper-ondernemers staan er alleen voor en doen er alles aan om te zorgen dat het licht niet voor altijd uit gaat."

Dit had overigens succes: volgende week mogen de salons weer open. Onder voorwaarden, maar het kan en het mag weer. 

Marike van der Schaaf van Shape ‘N Style Hair en make up salon deed ook mee aan de actie en zette haar salon in het licht. Ze zegt daarover:” De actie #lichtvoordathetuitgaat is om aandacht te vragen voor de situatie waar veel kappers en natuurlijk ook andere ondernemers inzitten. Sommigen maken hun opgebouwde pensioen op of moeten hun huis verkopen om alles nog te kunnen betalen. Er zijn wel steunmaatregelen maar deze zijn een druppel op de gloeiende plaat en worden veelte laat uitgekeerd en moeten in veel gevallen gedeeltelijk of helemaal terugbetaald worden.

Voor ons zijn er gelukkig veel mensen om ons heen die met ons meedenken en ook willen helpen om de tijd door te komen en daar zijn wij heel dankbaar voor. Maar natuurlijk is het moeilijk zoals voor veel mensen en ondernemers. Corona moeten we serieus nemen en daar doen wij ook alles aan! Onze salon is ruim opgezet en alles wordt na iedere klant ontsmet. Wij hebben het afgelopen jaar gemerkt dat klanten en medewerkers de maatregelen heel serieus nemen en met klachten thuis blijven.

Onze Brancheorganisatie de Anko heeft er hard voor gevochten om na 2 maart weer open te gaan. Wij bleven positief en hadden onze online agenda open staan vanaf 3 maart. En nu het weer mag, staan we te popelen om weer aan de slag te gaan!”

Steunpakketten dekken lasten absoluut niet

De kapperszaken waren al  twee keer gesloten. Omdat de overheid aangeeft dat ze overal steunpakketten voor geeft, denken mensen vaak dat het daarom financieel wel goed zit. Maar niets is minder waar. De steun die geboden wordt, dekt in geen geval de onkosten. Vaste lasten en andere zaken lopen gewoon door, terwijl er geen cent binnenkomt. En wat er als compensatie is, is slechts een fractie van die vaste lasten. De procedures zijn bovendien heel ingewikkeld. En na de eerste steunmaatregelen is ook nog eens de partnertoets ingevoerd. Dat betekent dat een kapper met een partner, geen geld krijgt voor het werk waarmee hij of zij zelf normaliter de kost verdient. En wordt er wel een bedrag gegeven dan is dat aan een maximum gebonden en ook dat benadert de inkomsten van een kapper op geen enkele wijze. Dus is de nood hoog. Kappers die de beschikking hebben over een buffer, zien die als sneeuw voor de zon verdwijnen.

"We kunnen veilig weer open"

De kapsalons kunnen ook op een veilige manier weer open, stelt de hele branche. "We werken volgens een protocol dat de klant en kapper beschermt tegen besmetting. Dit blijkt uit de cijfers; er zijn namelijk geen besmettingshaarden bij de kappers geconstateerd toen zij wel open waren. De kappers in de buurlanden België en Duitsland mogen wel weer aan de slag. De Nederlandse kapper is er ook klaar voor. Als de kapsalon open mag, voorkomt dat knippen in het zwarte circuit, waar de veiligheid niet gewaarborgd is. Er is dan ook sprake van eerlijke concurrentie omdat iedereen naar zijn eigen kapsalon kan en niet de grens over hoeft," aldus de brancheorganisatie.