Marten Steegenga steunt Jaap Jonkers

BALK Marten Steegenga uit Balk en Huite Zonderland uit Lemmer steunen Jaap Jonkers uit Joure met zijn campagne voor een Kamerzetel. Het CDA-lid krijgt daarmee hulp van twee prominente Fryske Marders.

Het adoptieverhaal van Jonkers in de Balkster Courant in december 2020 maakte diepe indruk op Marten Steegenga uit Balk. De directeur van Steegenga Mode nodigde Jonkers daarom uit voor een gesprek. ,,Door te studeren en te werken heeft hij zijn weg in de samenleving gevonden. Een man met zulke idealen, daar schuilt talent voor onze samenleving in. Zijn adoptie motiveert hem nu, om iets terug te doen voor de mensen daar, maar ook in Nederland. Veel kinderen leven ook hier onder de armoede grens, meer dan wij ons vaak bewust zijn.”

Het gesprek met Edie uit Lemmer, een asielzoeker uit Syrië, maakte indruk op dorpsgenoot Huite Zonderland. Edie werkt sinds hij in Nederland is als stukadoor. Omdat hij zijn eigen kost verdiende, hoefde hij geen uitkering. Na ruim vijf jaar heeft hij nog geen verblijfsvergunning. Edie betaalt belastingen, voldoet aan de fiscale verplichtingen, maakt geen gebruik van de sociale voorzieningen maar hij leeft in onzekerheid. ,,Dit voelt onrechtvaardig”, zegt Zonderland ,,Jaap en het CDA wil er voor mensen zijn die hun uiterste best doen, maar die tussen wal en schip vallen. Jaap heeft interesse in mensen en wil meewerken dat er een overheid is die de kansengelijkheid bevorderd.”

Huite Zonderland merkt daarnaast op dat Jaap Jonkers serieus kanshebber is. ,,Hierdoor zouden wij vanuit De Fryske Marren weer eens een CDA vertegenwoordiger in de Kamer kunnen krijgen.”

Jaap Jonkers staat op plaats 27 voor het Christen Democratisch Appèl (CDA). De Tweede Kamerverkiezingen vinden op woensdag 17 maart 2021 plaats.