Weromsjen yn Gaasterlan 517

We zien hier Henk Boomsma uit Balk voor de vrachtwagen staan van de firma Geert Klootwijk (inzet rechtsboven) uit Sondel. Het is april 1962. De vrachtwagen is een Austin met 90 pk onder de motorkap.

De truck met aanhanger kon circa 300 melkbussen vervoeren. In het begin de 40 ltr bussen. Later kwamen de lichtere bussen van 30 ltr. Het waren lange dagen van 6 uur ’s ochtends tot soms wel half tien ’s avonds. Maar wel een bijzondere ervaring voor Henk. Destijds waren naast de coöperatieve melkfabrieken ook de zogenaamd vrije fabrieken. Van de coöperatie moest je lid zijn. Bij de vrije fabrieken kreeg de boer vaak iets meer per liter melk. Klootwijk had de rit van Tacozijl (met de trekker), Oudemirdum en ook Tjerkgaast en Ruigahuizen. Het verzamelpunt was bij Balk waar de melkbussen van de trekker op de vrachtwagen werden geladen. Vandaaruit ging het richting de fabriek in Sloten, later naar Nijega (HO) en op het laatst naar Osingahuizen.

De foerage kwam vanuit Heerenveen via Joure met de trein naar Sint Nicolaasga, waar het op de vrachtwagen werd geladen. Voor onderhoud ging de vrachtwagen naar de ZWH garage in Balk. Na een aantal jaren voor Klootwijk gewerkt te hebben kon hij als chauffeur in dienst bij de autobusdienst van de ZWH. In die tijd waren er nog conductrices. Tot zijn pensioen is hij werkzaam geweest als chauffeur bij het openbaar vervoer. En heeft heel wat overnames meegemaakt. In 1974 de fusie met de Fram, in 1995 de Veonn, in 1999 Arriva en later Connection.

Foto en gegevens: Henk Boomsma, tekst Johan Groenewoud reacties: info@langsdeluts.nl of telefoon 0514-604327