Burgemeester: eerst politieonderzoek dan praten

OUDEMIRDUM Burgemeester Fred Veenstra werd dinsdag rond half 9 op de hoogte gesteld van de situatie in Oudemirdum. „Het feest en de nare afloop daarvan kwam voor hem als een volslagen verrassing. Wij wisten van niets. Hadden geen idee dat zoiets als een massaal feest stond te gebeuren,” stelt hij daarover.

Wel vraagt hij zich af of ouders en famieleden hun kroost of relatie niet hadden kunnen weerhouden van zulk gedrag. Zeker nu wel duidelijk is, dat best veel mensen wisten dat er gefeest zou gaan worden bij de vijver. Verbazing ook bij de burgervader over de mensen die uiteindelijk zijn gearresteerd. Onder de 8 mensen een vrouw van 41 en een man van 36. Opvallend vindt Veenstra, want dat zijn dus ook beslist geen tieners. Naast deze 2 mensen werden ook een 26-jarige man, twee 20-jarige mannen en een 18-jarige man en 2 minderjarigen aangehouden. Ze waren allemaal afkomstig uit de gemeente De Fryske Marren, maar dus beslist niet alleen uit Oudemirdum. „Ze kwamen van heinde en ver.”

Veenstra wil als het politieonderzoek is afgesloten graag in gesprek over hoe dit zo is gekomen, maar vooral hoe zoiets in de toekomst voorkomen kan worden. Daarbij noemt hij het gedrag van de mensen die niet naar huis wilden gaan en geweld gebruikten tegen de politie volstrekt onacceptabel. Hij weet ook dat van de paar honderd man die op het feest waren, een groot deel wel gewoon is vertrokken toen de politie dat vroeg. „Ik kwam ze zelfs tegen toen ik met de auto ter plaatse ging tussen Oudemirdum en Balk. Maar tussen de 50 en 75 mensen gaven geen gehoor aan die opdracht en gingen zelfs de politie te lijf. Hoe haal je het in je hoofd?”zegt hij daarover.

De mensen die nu zijn gearresteerd worden momenteel verhoord. Justitie zal zich vervolgens over hun kwestie buigen. „En dan willen wij echt proberen om in gesprek erachter te komen waarom dit is gebeurd.” Gemakkelijk zullen die gesprekken met de betrokkenen niet worden denkt hij. Maar nodig zijn ze wel, is hij van mening. Dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen, is mogelijk. De politie beschikt over beeldmateriaal van wat er zich in Oudemirdum heeft afgespeeld. Een aantal agenten droeg een bodycam en er zijn ook andere beeelden verspreid. Deze beelden worden bekeken en zijn onderdeel van het onderzoek.

De burgervader heeft wel vaker incidenten meegemaakt waarbij het op het einde grimmig was. „Maar zoiets massaals en met zoveel agressie richting de politie niet. Waarbij zelfs een politieagent gewond is geraakt doordat ze bekogeld werden met flessen en hout. Dat is volstrekt verkeerd. We zeggen het overal: Je blijft met je handen van de hulpverleners af.