Man duikt onder in Limburg om te ontkomen aan 19-jarige Sneker

Het ene slachtoffer zag zich genoodzaakt onder te duiken in Limburg, de ander liet zich tijden niet zien in Sneek. Beiden uit angst voor een 19-jarige plaatsgenoot.

Deze jonge Sneker stond, met een 22-jarige kompaan uit de Waterpoortstad, dinsdagochtend voor de rechtbank. Maar erg mededeelzaam toonde het duo zich daar niet. De 19-jarige wilde niets vertellen, hij verwees telkens naar de verklaring die hij bij de politie had afgelegd.

Angst

Desondanks eiste het Openbaar Ministerie vier jaar cel tegen hem, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Want hij zou op 14 september vorig jaar bij een stadsgenoot in de auto zijn gestapt. Vervolgens moet hij de man hebben gesommeerd naar recreatieterrein De Potten bij Offingawier te rijden.

Daar duwde hij de man tegen de grond om hem vervolgens te mishandelen. Hij eiste 3.000 euro van hem. Zou de man niet over de brug komen, dan ging de 19-jarige hem de auto afnemen. Het slachtoffer was dusdanig bang van het duo, dat hij tijdelijk de wijk nam naar Limburg.

Het slachtoffer deed zelf geen aangifte, uit vrees voor zijn vermeende afperser. Zijn partner, van wie de auto is, deed dit voor hem. ,,De informatie komt dus uit de tweede hand’’, sprak Marijn Landsman, advocaat van de 19-jarige. ,,Zijn vriendin heeft alles van horen en zeggen.’’

‘Word nooit crimineel’

De raadsman achtte het slachtoffer onbetrouwbaar. ,,Een wolf in schaapskleren. Hij bedenkt een verhaal, omdat hij zijn vriendin uit moest leggen waar haar auto was. Hij hield er geen rekening mee dat zij naar de politie zou gaan.’’ Volgens Landsman ligt de oorzaak van het geschil in het criminele circuit. Hij wees op een bericht dat de man in september vorig jaar naar maten stuurde: ‘Jongens, wordt nooit crimineel’.

En dan was er nog een andere man, die tussen half februari en half maart van dit jaar door de 19-jarige Sneker zou zijn gedwongen te pinnen en zijn geld af te geven. Ook moest deze man van hem vijf telefoonabonnementen afsluiten en werd hij opgesloten. Ook hij ging het duo uit de weg.

Chillen

De 22-jarige medeverdachte zou zijn maat en het slachtoffer zijn gevolgd naar De Potten. Hij ontkende echter een vinger naar het slachtoffer te hebben uitgestoken. ,,Ik zat te chillen op mijn telefoon.’’ Hij bracht het slachtoffer uiteindelijk naar huis. Deze man werd een dag later op de A6 aangehouden toen hij in de auto van de vriendin van het slachtoffer onderweg was naar Amsterdam. Hij hoorde 24 maanden cel tegen zich eisen. Net als de advocaat van de 19-jarige vroeg zijn raadsvrouw, Renee Boonstra, vrijspraak.

De uitspraak is 25 mei.