Geen allegorische optocht Sint Nicolaasga

De Allegorische Optocht in Sint Nicolaasga begin september gaat niet door. Dat meldt de organisator, de Vereniging Voor Volksvermaken St. Nicolaasga.

Ieder jaar organiseert de vereniging de optocht, waaraan volgens voorzitter Christiaan Hoekstra zo’n zeven tot tien kleine en twaalf grote praalwagens meedoen.

Volgens het bestuur hadden veel mensen die wilden meedoen aangegeven dat ze het met de nu geldende coronaregels moeilijk vinden om te starten met het bouwen van de wagens. ,,Die worden gemaakt in groepen van twintig tot dertig mannen en vrouwen.’’

Uiterlijk 1 juni zouden die volgens de voorzitter moeten beginnen met de werkzaamheden. ,,Ze hebben daar echt maanden voor nodig.’’ Het lijkt er momenteel niet op dat groepen van twintig of dertig op 1 juni al bij elkaar mogen komen.

Zeventigste editie

Daarnaast is er nog veel onduidelijk met betrekking tot de evenementenvergunning, schrijft het bestuur. Alles bij elkaar ‘heeft ons doen besluiten om het evenement helaas voor de tweede achtereenvolgende keer te moeten annuleren’.

Vorig jaar werden de optocht, die de zeventigste moet zijn, en het bijbehorende driedaagse feest, de Sint Nykster Merke, ook afgelast. De organisatie hoopt op 2 september wel alsnog iets te organiseren voor de wagenbouwers. ,,We willen iets doen met de bouwers.’’

Of het driedaagse feest zonder optocht wel doorgaat is nog afwachten. De bedoeling is dat de zeventigste optocht nu begin september volgend jaar plaatsvindt.