Eerste streekmarkt met blije gezichten

HEMELUM Het was alsof het nooit anders geweest was. Alsof er geen ockdowns waren geweest, alsof er geen mondkapjesplicht had geheerst, alsof het gewoon gezellig bij elkaar zitten met een glaasje en een hapje er altijd was gebleven. Vanzelfsprekend wist iedereen dat dit niet zo was, maar het gevoel van de Streekmarkt bij het Flinkeboskje in Hemelum was zondag uberrelaxt. Overal kraampjes met lokale lekkernijen en andere producten. Van gerookte paling tot patat met stoofvlees van het kalf uit de omgeving en van de Gaastsperges tot het bier dat is gebrouwen van tulpen die in de omgeving worden gebrouwen. Overal zitjes op de veilige anderhalve meter, maar wel zo dat het genieten geblazen was. Met een wijntje, een paella, een goede koffie of thee of een frisje, een pke bowl of een broodje gerookte paling of een lekkere koek van de bakker.

Tweede koffieklusje

In de mobiele koffiewagen van Grand Café Z staan Jesse Cornelisse en Coen Pompe met een grote smile op hun gezicht verse koffie en thee te bereiden. In allerlei varianten vanzelfsprekend en als volleerde barista’s. „Het is ons tweede koffieklusje. Het is gewoon bijna wennen, zo lang hebben we dit al niet mogen doen,” zeggen de studenten van de Hotelschool en werknemers van Grand Café Z uit Leeuwarden daarover.

Omdat er voor de versoepelingen helemaal niets te doen was op het gebied van de horeca hebben zij zich in die tussentijd maar aangemeld bij de GGD. „Daar werkten we als gastheren/registratiemedewerkers. Dan deden we toch nog goed werk.” Maar nu het weer mag, zijn de heren vanzelfsprekend heel erg blij. „Toegegeven, het is wel weer even wennen. Hoe het ook alweer zat met de apparatuur. Je bent ook bang dat je wat mist, want de routine is er gewoon uit.”

Hele goede sfeer

Maar over de sfeer zijn de heren meer dan te spreken. „Je merkt heel erg dat iedereen het heel graag weer wil, deze gezelligheid. En dat het hier gezellig is, is duidelijk. Er hangt hier zo’n gemoedelijk sfeertje, het voelt niet eens als werk. Het is gewoon een hele lekkere dag. Ook voor ons.”

Maand later

In verband met het Corona-virus en de bijbehorende regels gingen ze bij het Flinkeboskje een maand later dan gebruikelijk los! „De Friese Streekmarkt Hemelum stond te trappelen om haar markt-deelnemers weer een inkomstenbron te bieden. De lokale producenten en verkopers die normaal gesproken hun waar kwijt kunnen op de streekmarkt, missen de afzetmogelijkheid en het contact met de bezoekers ontzettend. Dat we op 6 juni de eerste markt weer konden houden op de Flinkefarm is geweldig,” zegt Rixt van het Flinkeboskje daarover. „En dat er op het landgoed veel ruimte voorhanden is, komt goed uit in de nieuwe anderhalve-meter maatschappij. Met de ruimte konden 30 standhouders staan.