Halvering van coronabesmettingen in Friesland, niet eerder vertoond gedurende tweede en derde golf

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is bij GGD Fryslân in een week tijd gehalveerd. Vorige week testten 268 inwoners van Friesland positief, tegen 539 een week eerder.

Zo’n sterke daling aan positieve gevallen is in Friesland gedurende de tweede en derde golf niet eerder vertoond. De gevonden besmettingen nemen al voor de zevende week op rij af, maar tot nu toe ging dat in stappen van enkele procenten tot zo’n 20 procent.

Geen enkel cluster meer in ouderenzorg

Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners was in Friesland het laagst van Nederland, signaleert GGD Fryslân. Er is bij de gezondheidsdienst één nieuwe ziekenhuisopname in een week bekend, een week eerder waren dat nog negen. In de verpleeghuizen en woonzorgcentra is geen enkel cluster van drie of meer besmettingen meer. De relatief meeste besmettingen worden vastgesteld in de basisscholen. Daar testten in een week 55 kinderen en onderwijzers positief, tegen 57 een week daarvoor.

Het aantal Friezen dat zich bij de GGD laat testen daalt eveneens hard. Vorige week waren dat naar schatting ruim vijfduizend. Het vindpercentage daalt echter mee, tot iets boven de 4 procent afgelopen donderdag. Dat is een duidelijk signaal dat het coronavirus ook daadwerkelijk op zijn retour is in de provincie. Directeur Margreet de Graaf roept de Friese bevolking op zich te blijven laten testen bij klachten. Zo krijgt de GGD maximaal zicht op het virus en kunnen ze een uitbraak snel uitdoven, meldt ze via een persbericht.

Cijfers per gemeente

GGD Fryslân registreerde acht Friese gemeenten waar het aantal besmettingen in een week meer dan halveerde. De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 62 (88), Súdwest-Fryslân 36 (63), Noardeast-Fryslân 32 (36), Opsterland 21 (27), De Fryske Marren 21 (38), Smallingerland 20 (88), Heerenveen 17 (28), Dantumadiel 14 (29), Weststellingwerf 13 (46),Achtkarspelen 8 (21), Tytsjerksteradiel 7 (15), Waadhoeke 4 (23), Harlingen 4 (10), Ameland 1 (8), Ooststellingwerf 0 (16), Terschelling 0 (1), Vlieland 0 (0) en Schiermonnikoog 0 (0).

De afgelopen zeven dagen is één nieuw sterfgeval als gevolg van Covid-19 gemeld. De week ervoor was dat geen één. De laatste vier weken vielen in Friesland officieel nog zes coronadoden te betreuren. Gedurende de gehele pandemie zijn er officieel 476 gemeld.

Volgens het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland lagen er vrijdagochtend nog dertien corona-patiënten in één van de vier Friese ziekenhuizen, van wie vijf op de intensive care. Daaruit kan afgeleid worden dat in de ziekenhuizen Nij Smellinghe, Antonius en Tjongerschans vrijwel geen coronapatiënten meer liggen. MCL meldde donderdag nog twaalf coronapatiënten, van wie vier op de ic. Vier de 15 covid-patiënten die op een noordelijk ziekenhuisbed worden behandeld, komen van buiten de regio.