FOTO'S | Eigen dorpsvlag Oudemirdum onthuld. Gaasterlandse haas terug op ontwerp Hanny van den Berg

De nieuwe dorpsvlag van Oudemirdum is zaterdag onthuld. Het winnende ontwerp is van de hand van Hanny van den Berg uit Oudemirdum. De vlag werd onthuld in het bijzijn van burgemeester Van der Veen van de gemeente De Fryske Marren, samen met de 80-jarige Jelte de Jong, het oudste lid van Plaatselijk Belang Oudemirdum.

Op de vlag, die van veertig procent van de ongeveer 550 stemmers de voorkeur kreeg, is de Gaasterlandse haas terug. Daarnaast zijn de kroon, de korenaren en de kleuren zijn afgeleid van vroegere vlaggen uit de omgeving. Of zoals de ontwerpster zei: ,,De haas springt van het verleden naar het heden.”

In totaal waren er zes vlaggen genomineerd door de jury, die bestond uit: kunstenares Yt Osinga uit Oudemirdum, dorpsfotograaf Willy Smink, Berber Bandstra namens de ondernemers van Oudemirdum, Gepke Walinga namens Plaatselijk Belang en Jelle Piet Rienstra namens sportvereniging NOK.

‘Om utens’

Het idee voor de eigen vlag ontstond in coronatijd medio 2020. Veel dorpen in de omgeving hadden al een eigen vlag, maar Oudemirdum nog niet. In coronatijd werd het initiatief voor een eigen vlag ook gezien als een mooie manier om iets te doen aan het mienskipsgevoel in een kleine dorpsgemeenschap. 

Tot september vorig jaar konden ontwerpen worden ingestuurd. De winnende vlag wordt in productie genomen en kan worden gehesen bij bijzondere gelegenheden.

Muziek

Na het officiële gedeelte zou er een avondvullend muziekprogramma zijn, dat was samengesteld door de Freonen fan Aldemardum en de opening van het zomerseizoen zou vormen. Vanwege de coronatijd werd dat geschrapt.

De line-up zou onder anderen bestaan  uit: Grytz en Grize, de Vocal Roses, Hessel, Paulien, mr. Boombastic en Melissa en Carinda. 

Duidelijk is al wel dat het muziekfestijn op een later moment plaatsvindt. ,,We wachten op het verloop van de pandemie en het bijbehorende beleid van onze regering.  Zodra er meer mag en kan gaat de 'Freonen fan Aldemardum live' zeker gepland worden", aldus een van de betrokkenen.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)