Na IFKS ook definitief streep door SKS 2021 vanwege coronacijfers

Het SKS-skûtsjesilen gaat net als de zeilstrijd bij de IFKS dit jaar niet door vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in Nederland. De autoriteiten geven aan ook met een aangepast programma de zeilwedstrijden dit jaar niet aan te durven.

Het bestuur van de SKS kwam met die mededeling op een ingelaste ledenvergadering in Woudsend.

,,Het is gelet op de huidige situatie in ons land, onmogelijk is een SKS-kampioenschap te zeilen. De oplopende coronacijfers noodzaken de overheden tot ingrijpen. De vijf betrokken gemeenten (De Fryske Marren, Súdwest-Fryslân, Leeuwarden, Smallingerland en Tytsjerksteradiel) adviseren de SKS dringend om af te zien van de organisatie van het kampioenschap”, zo meldt het bestuur. Daarnaast zijn de autoriteiten bang dat publiek onmogelijk op afstand kan worden gehouden.

Eerder al maakte het bestuur - naar aanleiding van de overheidspersconferentie op 9 juli over aanscherping van de regels - al bekend dat een regulier kampioenschap er deze zomer niet in zat. De editie 2021 zou er eentje worden zonder publiek en de wedstrijden bij Langweer en Grou werden geschrapt om drukte op de wal te voorkomen. Nu de besmettingscijfers toenemen voelen de autoriteiten zich gedwongen er alsnog definitief een streep door te zetten.

'Met pijn in het hart'

Met pijn in het hart, aldus voorzitter René Nagelhout. ,,Mar de omstandigheden binne sa bot feroare yn fergelyk mei foarige wike. Doe hiene we folledige support fan de boargemasters. Mar alles is no omdraaid, se kinne ús de steun net ferliene. Dan wurdt it foar ús hiel yngewikkeld om docht troch te setten. Dat dogge we dan ek net.”

De teleurstelling is groot, zegt Nagelhout. ,,We hiene san nocht om wer te silen en dêr ha we mei ús allen hurd foar knokt. Het bestuur was de afgelopen maanden razend druk om samen met de gemeenten, politie, Provinciale Waterstaat en de Veiligheidsregio te kijken hoe een SKS-kampioenschap dit jaar wel door zou kunnen gaan.

Het is de tweede keer op rij dat het SKS-kampioenschap wordt afgeblazen. De jubileumeditie van vorig jaar ging ook al niet door vanwege de coronacrisis. Eerder werd bekend dat ook het IFKS-skûtsjesilen om dezelfde redenen niet doorgaat.