56 nieuwe gemeentelijke monumenten op komst in DFM

Het college van B en W van de gemeente De Fryske Marren wil 56 nieuwe gemeentelijke monumenten aanwijzen, daar waar dat nog niet is gebeurd in de gemeente.

DFM telt tot nu toe 250 objecten die zijn aangewezen als gemeentelijk monument. Deze staan tot nu toe alleen in de voormalige gemeente Skarsterlân. In de voormalige gemeenten Lemsterland en Gaasterlân-Sleat die sinds 2014 samen met Skarsterlân De Fryske Marren vormen, zijn nog geen gemeentelijke monumenten.

De 56 objecten zijn naar voren gekomen tijdens een inventarisatie die in de hele gemeente is uitgevoerd. Daarbij is gekeken of het pand bijzonder is vormgegeven en hoe authentiek een object is.

 Als een eigenaar het niet eens is met de bescherming, dan wordt de aanwijzing ingetrokken. Doordat de objecten nu voorbeschermd zijn als gemeentelijk monument, kunnen (delen van) objecten niet meer zomaar gesloopt worden.

Ook kan een eigenaar nu aanspraak maken op de subsidieregeling voor instandhouding van gemeentelijke monumenten, zoals bij restauraties. In de herfst neemt het college van B en W  een definitief besluit over de aanwijzing.