Op campings Zuidwesthoek is het zoeken om een plaatsje

Van Wijckel tot Oudemirdum en Koudum, campings in de Zuidwesthoek hebben het enorm druk. Veel gasten reserveerden vorig jaar al een plaats, al dan niet met eigen sanitaire voorzieningen. ,,Voor de recreatie is dit een heel goed seizoen.”

Egge en Anneke de Jong draaien al meer dan 35 jaar hun camping De Jachtlusthoeve in Wijckel. ,,Maar deze zomer is het echt verschrikkelijk druk”, vertelt Egge.

,,Wij beschikken over 25 plaatsen, en we houden altijd 1 plaats  achter de hand. Over die ene plaats krijgen we dan ook minstens 25 telefoontjes. Ons seizoen loopt van 1 april tot 1 oktober, ik kan je vertellen dat de eerste gasten op 1 april om 10.00 uur hier al voor de deur stonden."

Veel mensen hebben afgelopen winter al gereserveerd voor hun zomervakantie. De gasten zijn eigenlijk allemaal Nederlanders. ,,Maar we hebben ook veel Friezen op De Jachtlusthoeve, buiten het hoogseizoen zijn er veel gasten die minder dan een uur hoeven te rijden."

Corona heeft op de camping niet veel veranderd, vorig winter is al de douche- en wasgelegenheid vernieuwd. ,,Dat kwam goed uit voor zomer 2020. Alles was schoon en nieuw. Afgelopen voorjaar was nat, een van onze drie veldjes vertoont natte plekken, die gaan we de komende winter aanpakken."

Onderhoud

Onderhoud blijft er altijd, aldus het ondernemerspaar. ,,Onze camping bestaat al ruim drie decennia en we moeten het vooral hebben van mond-tot-mndreclame. Wij zijn geen camping voor watersporters, maar wel voor fietsers en wandelaars."

Dat er in de nabije omgeving een aantal campings sluit, merken de ondernemers naar eigen zeggen goed. ,,Daar profiteren we echt van. Ook al moeten we op dit moment nogal eens ‘nee’ verkopen, ik raad mensen aan toch te blijven bellen. Er wordt namelijk altijd wel weer een plekje geannuleerd.”

De Bosrand

Sjouke van der Veen en Anneke Miedema zijn eigenaar van Recreatiepark de Bosrand in Oudemirdum. Naast campingplaatsen met eigen sanitaire voorzieningen bieden zij ook 15 chalets aan voor de verhuur. Ook Anneke merkt op dat het sinds april al heel druk is. ,,Daar zijn we heel blij mee, natuurlijk. Sommige mensen waren vorig jaar echt te laat met boeken, dat overkomt ze geen tweede keer. Onze camping ligt in een prachtige omgeving waarin gasten zich zelf goed vermaken."

De ondernemers zeggen vaak te horen dat zij mooie ruime kavels hebben en dat alles zo schoon en netjes is.

,,Daar doen we ook onze uiterste best voor. We zijn in 2001 begonnen, en ieder jaar zijn we bezig met kwaliteitsverbetering. Goede wifi, kabel tv, en de chalets zijn ook weer een hele opwaardering voor ons park. We hebben momenteel veel Duitse en Belgische gasten. De chalets worden gemiddeld van vier dagen tot twee weken verhuurd, op de camping blijven gasten zo’n twee tot vier weken. Het allerleukste aan dit vak vind ik het contact met de gasten en de diversiteit van het werk. Mensen ontvangen, de administratie doen en het bedrijf zo efficiënt mogelijk voeren. We bieden gasten uit alle leeftijdscategorieën rust, ruimte en netheid, dat is onze stabiele basis.”

De Groene Parel

Minicamping De Groene Parel in Koudum wordt met veel enthousiasme gerund door Roelof en Ingeborg Venema.

,,Het gaat heel goed met ons”, zegt Roelof. ,,Onze 20 kampeerplaatsen en twee tiny houses - die ik zelf heb gebouwd en die veel privacy bieden - zijn eigenlijk continu bezet. Ondanks het natte weer in het voorjaar zaten we al vroeg in het seizoen helemaal vol. Veel mensen uit eigen land, dat was vorig zomer ook al zo."

Mensen spelen volgens de ondernemers liever op safe en gaan door corona minder naar het buitenland. ,,Moesten vorig jaar de toiletgebouwen nog dicht, dit jaar mochten ze weer open en je merkt dat mensen afstand houden gewend zijn. Ze houden rekening met elkaar, komen niet allemaal tegelijk de afwas doen."

Bij De Groene Parel komen veel Limburgse, Brabantse en Zeeuwse gasten, maar ook wel Friezen. ,,Mensen boeken vroeg, vooral gasten met kinderen willen zekerheid hebben. Mensen blijven minimaal een week en vaak minstens drie weken."

De trend die zij zien is dat campers steeds populairder worden. ,,In het natte voorjaar konden we ze helaas niet verwelkomen, daarvoor was de grond te vochtig. Maar als we nu plaatsen over hebben, dan ontvangen we ze hartelijk.”

(Tekst Amanda de Vries)