FOTO'S | Stichting De Staverse Jol maakt zich op voor vieren 10-jarig bestaan. 'Prachtig hoeveel jongelui we al hebben bereikt'

Het eerste weekend van september werd de vierde en laatste wedstrijd gehouden van het afgelopen seizoen voor Staverse Jollen. ,,Het was een prachtige afsluiting, de wind was prima en de zon scheen. Uitstekende omstandigheden voor een wedstrijd”, zegt Henk de Haas, tweede secretaris van de Stichting De Staverse Jol.

In 2011 kreeg een aantal particulieren een Stavoren 48 geschonken. ,,We vroegen ons toen af wat we hier mee zouden doen”, herinnert De Haas zich. ,,Als je het in privébezit houdt, ben je ook als privépersoon verantwoordelijk voor zo'n schip. Toen is besloten om een stichting op te richten. Daarmee verdeel je de verantwoordelijkheid en is het ook makkelijker om bijvoorbeeld subsidies aan te vragen.”

De Stavoren 48 is een schip uit 1894. ,,Er was veel onderhoud nodig, want deze schenking was indertijd in slechte staat”, aldus De Haas. De Stichting De Staverse Jol is per 2 mei 2012 opgericht. ,,Het is dit jaar dus tien jaar geleden dat we de Staver 48 kregen, en volgend jaar bestaat de Stichting tien jaar.”

Toen de Stichting was opgericht, vonden de bestuursleden dat moment een goede aanleiding om meer met de boot te doen. ,,Want je hebt zo'n stichting, en dan? Wat doe je vervolgens met het schip?”

De Haas herinnert zich dat is besloten om jongeren te interesseren voor de Staverse Jollen. ,,De Staverse jol heeft een aantal kenmerkende eigenschappen”, zegt De Haas. ,,Het schip is zes meter lang en is enorm stabiel. De jol heeft geen zwaarden, zodat de netten van deze vissersboot makkelijk binnenboord gehaald kunnen worden. Deze scheepjes werden en worden voornamelijk gebruikt in de voormalige Zuiderzee.”

De Staverse jol is gebouwd voor het zogenoemde lager wal, vertelt De Haas. ,,Dat is dus iets anders dan boten die voor hoger wal zijn gemaakt, zoals botters. Die schepen zie je meer in Noord-Holland.”

Doel van de Stichting De Staverse Jol is om jongeren vanaf 12 jaar te interesseren in deze vissersscheepjes. ,,Je ziet dat de vergrijzing toeslaat bij de liefhebbers van dit soort boten”, zegt De Haas. ,,Dat is jammer, want het zijn zulke mooie schepen. We willen ons enthousiasme graag overbrengen op de nieuwe generatie, en volgens mij doen we dat goed.”

Jongeren

Zo krijgen de jongeren les in het netten boeten, het repareren van de netten. Maar ook in het knopen leggen en het onderhouden van de schepen. Op die manier bereiden de jongeren zich voor op de jaarlijkse Visserijdagen en de zeilwedstrijden. Deze activiteiten zijn in de zomer, terwijl in de winterperiode het onderhoud aan de boten wordt uitgevoerd.

Voor het jubileum vanwege het 10-jarig bestaan van de Stichting worden al verschillende dingen voorbereid. ,,Een aantal jongeren is bezig met het maken van een film over de Stichting”, weet De Haas. ,,En zo worden wel meer dingen voorbereid voor het herdenkingsfeest.”

Cultureel erfgoed

De Staverse Jollen zijn cultureel erfgoed. ,,We hebben twee schepen onder ons beheer, de ene komt uit 1894 en de ander uit 1901. Omdat het cultureel erfgoed is, moeten we de schepen zoveel mogelijk in de oude staat houden. Maar tegenwoordig hebben de schepen ook een dieselmotor: dat is dan niet authentiek, maar dat is wel nodig voor de veiligheid op het water. En je mag ook niet zomaar iets aanpassen aan de schepen.”

Over de vraag of de Stichting over nog eens tien jaar bestaat, hoeft De Haas niet lang na te denken. ,,Zeker. Kijk eens naar al die jongelui die we al hebben bereikt. Dat is toch fantastisch.”

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Balkster Courant of zou u graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via bal@hndcmediagroep.nl.

Telefonisch zijn wij bereikbaar via 06-17 242 223.

(Tekst Frits Tromp)