Honderden belangstellenden uit heel Nederland bekijken tijdens Open Monumentenweekend in Bakhuizen recent ontdekte muurschilderingen uit Eerste Wereldoorlog

Ruim 450 geïnteresseerden van jong tot oud uit heel Nederland hebben zaterdag en zondag tijdens Open Monumentenweekend in Bakhuizen voor het eerst de vier recent ontdekte muurschilderingen van Belgische militairen uit de Eerste Wereldoorlog kunnen bekijken.

De muurschilderingen werden ontdekt door Roelof van Hes en zijn vriendin Petra Thiboudier. Zij kochten dit voorjaar het pand aan de Havenstraat 4 in Bakhuizen. In het pand waarin voorheen Café Bleeker zat, waren tijdens de Eerste Wereldoorlog Belgische militairen geïnterneerd, die de muurschilderingen maakten. Die werden ontdekt tijdens de verbouwing van het pand en zaten achten vele lagen behang.

Het is nog niet bekend wat er gaat gebeuren met de muurschilderingen. Om iedereen wel in de gelegenheid te stellen om de muurschilderingen te bekijken besloot het stel in samenwerking met de historische werkgroep Om it Heech hinne het gebouw open te stellen tijdens het Open Monumentenweekend.

Tentoonstelling 

Omdat niet iedereen vanwege de drukte in het pand zelf terecht kon, was er daarnaast een tentoonstelling in café Licorne met achtergrondinformatie over de Belgen die vanaf oktober 1914 tot en met december 1915 in Bakhuizen gehuisvest waren. Naast documentatie, foto’s en films, was er onder andere materiaal te zien wat bij families in Bakhuizen en omstreken bewaard was gebleven.

Ook kwamen er verhalen los vanuit families waar de Belgen destijds gehuisvest waren. ,,Op deze manier zijn er nog veel sporen  gevonden  in België. Het is nu bijna honderd jaar geleden en het blijkt dat de ingekwartierde Belgen een belangrijke plaats hebben veroverd in de geschiedenis van Bakhuizen”, aldus de werkgroep Om it Heech hinne.