FOTO'S | Feestelijke opening seizoen Podium Gorter met Tim Knol en Nico Dijkshoorn

Tim Knol en Nico Dijkshoorn waren zondag te gast bij Podium Gorter in Balk met hun show ‘Gedeelde passies’. Hieronder een door Podium Gorter zelf geschreven verslag.

Nu de coronapreventiemaatregelen succesvol zijn gebleken kunnen de theaters weer open en dan valt het op dat erop cultureel gebied veel gebeurt in Balk. Vanouds was er altijd al het NUT met een gevarieerd winterprogramma. Dit jaar is daar begonnen met muziek uit de 70’er jaren.

Muziek aan de Luts hoopt in het Breahûs  de draad weer op te pakken met een prachtig klassiek muziek programma. Badmeester Keimpe organiseert naast de maandelijkse concerten nu ook een enkele extra voorstellingen en Podium Gorter is zondag jl. begonnen met hun zesde seizoen in de doopsgezinde kerk. Kortom, Balk bruist op cultureel gebied.

Tim Knol en Nico Dijkshoorn openden het seizoen van Podium Gorter, beide heren zijn landelijk bekend van radio en TV. Knol is vooral bekend als singer-songwriter, Dijkshoorn kennen we onder andere van De Wereld Draait Door, maar hij schreef ook meerdere boeken en is een begenadigd gitarist. De mannen traden voor het eerst na de coronacrisis weer op en hadden er overduidelijk zin in.

Gedurende een programma van tweemaal ruim een uur vermaakten ze het publiek (de zaal was volledig uitverkocht) kostelijk met prachtige verhalen en heerlijke muziek. Dijkshoorn vertelde op de voor hem zo bekende enigszins provocerende, humoristische maar vooral ook goudeerlijke manier onder andere over zijn belevenissen met zijn moeder die aan Alzheimer leed.

Knol bleek ook een prima verteller, onder andere zijn verhaal over zijn belevenissen als wielrenner in spé mochten op een spontaan applaus rekenen. Beide mannen staken hun liefde voor de grote Amerikaanse singer-songwriters niet onder stoelen of banken. Dijkshoorn vertelde een paar aanstekelijk verhalen over zijn 'ontmoetingen' met Lou Reed en Kurt Corbain.

Hij droeg een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt gedicht over Balk voor en  maakte ons deelgenoot van zijn visie op een aantal kunstwerken uit het Kröller Muller Museum. Knol speelde daar met zijn virtuoze gitaarspel songs omheen van onder anderen Bob Dylan en Daniël Johnston.

Als afsluiter kozen de mannen voor de song ‘I saw The light’  van Hank Williams, een country-evangelielied  waarmee o.a. een ode werd gebracht aan de kerk, waarin Podium Gorter haar culturele programma kan presenteren. Een prachtige middag en een veelbelovende opening van het seizoen.

Podium Gorter heeft naast het al gepubliceerde programma nog twee extra voorstellingen in petto.

In de Fryske Boekewike komme op snein 7 novimber Sjoerd Bottema en Tjeerd Louwes mei de foarstelling 'De grize oer de grouwe' nei Balk. Tsjerkebier organisearret dan in priuwerij. Tagong is gratis (Een initiatief van AFÛK en Podium Gorter).

Woansdei 24 novimber komt âld-Balkster Geartsje de Vries nei Podium Gorter mei har foarstelling Dûzelich. Nadere info volgt op de website www.podiumgorter.nl.