Oud-Balkster Geartsje de Vries met eigen voorstelling bij Podium Gorter

BALK - Op woensdag 24 november 2021 staat oud-Balkster Geartsje de Vries op de planken bij Podium Gorter met haar voorstelling ‘Dûzelich’. Voor veel Balksters zal haar verhaal herkenning oproepen, omdat er een aantal zaken uit Balk in voorkomt. De Luts, Kippenburg en zelfs Gerrit Hiemstra maken er deel van uit.

Maar Geartsje haar verhaal is meer dan alleen een voorstelling over Balk: het gaat vooral over haarleven. Met alle positieve en negatieve kanten die daarbij horen.

Hoe de voorstelling van de nu 54-jarige inwoonster van De Wilgen tot stand is gekomen, is ook heel bijzonder. Ze heeft geen opleiding op dit gebied gedaan, heeft nooit eerder op grote podia gestaan. Toch was er altijd wel affiniteit en ook ervaring op dit gebied, want vroeger thuis in Balk deed het gezin aan toneel en cabaret,. En ook nu binnen haar eigen gezin is veel humor aanwezig.Ook had ze wel altijd een soort drang om te schrijven. Maar met een drukke baan als bestuursadviseur bij Wetterskip Fryslân kwam dat er niet echt van. Tot ze in 2018 met gezondheidsklachten te kampen kreeg. Ze kwam thuis te zitten en had veel tijd om na te denken. Zag om zich heen bovendien ook zoveel dingen waar ze wel iets mee wilde.

Opeens 3 scenes op papier

En toen ze er voor ging zitten, stonden er zomaar opeens 3 scenes op papier. Alsof het lot besliste dat ze daar ook verder iets mee moest, hoorde ze bij Omrop Fryslân over een initiatief van Theater de Koornbeurs in Franeker. Die lanceerde “Maak het Mee’. Een programma dat mensen de kans bood om een idee waar ze mee rondliepen tot uitvoering te brengen. Een idee waarvan ze zelf nog niet wisten hoe ze daar verder mee moesten. Geartsje reageerde, haar idee werd opgepakt en onder begeleiding van directeur Titia Huisman van Theater de Koornbeurs leidde dat uiteindelijk tot een uur durende voorstelling. “Ik heb heel veel steun gehad van Titia. Maar ook heel veel kennis opgedaan. Hoe zet je iets neer, hoe time je zoiets, hoe ga je de planken op.” Overigens was dat laatste ook nog wel een ding. Het schrijven van de teksten is nog weer iets anders dan ze zelf ook voor het voetlicht brengen. Maar ze besloot deze uitdaging aan te gaan omdat het haar verhaal is en zij het ook het best zelf kan vertellen En het op die manier ook het meest authentiek overkomt.

Spannend

Niet dat dit niet spannend is. Want dat vindt ze het zeker. “Tuurlijk vraag ik me vaak af of ik het wel goed doe. Ik ben een amateur . En stel je voor dat niemand het leuk vindt. Dat er niemand lacht. En wie zit er op een vrouw van 54 te wachten? ” Dat soort gedachten waren en zijn er. Ondanks dat ze vanuit haar werk wel gewend is om voor grote groepen te staan. Maar dat is toch anders. Dus spannend is het en blijft het. En heeft ze er echt wel buikpijn van als ze op moet. Maar ze troost zichzelf met de gedachte dat zelfs hele grote artiesten die spanning nog altijd voelen. En dat het een gegeven is.Maar vooral ook dat het een geweldige ervaring is en een kans om dit te kunnen doen. Dat het haar enorm veel pret en ervaring heeft opgeleverd. En ook hele mooie reacties. Want opgetreden heeft ze inmiddels wel. Niet in de grote zalen, omdat dit niet mocht door corona. Maar wel in diverse tuinen. En daar heeft ze van genoten. Een intieme sfeer, prachtige reacties. Twee jaar lang was ze elke woensdag met haar voorstelling aan de slag en werd het optreden door corona uitgesteld. Daarom moest er een andere vorm komen en die werd gevonden in tuinvoorstellingen bij particulieren thuis. Die het gezellig maakten. Met lichtjes, met hapjes, met een bijzondere aankleding. En nu hoopt ze dus maar dat haar nog geplande voorstellingen in Balk wel gewoon door mogen gaan. Dat corona niet opnieuw roet in het eten gooit.

Vooral een mooie avond

Over of ze een belangrijke boodschap over wil brengen in haar stuk is ze nuchter. ”Ik wil mensen vooral een mooie avond bezorgen. Herkenning bieden. Een mooie avond met een mooi verhaal.” Wel hoort ze vaak dat mensen vinden dat ze zich heel kwetsbaar opstelt. Maar, zo stelt ze, vreugde en verdriet horen bij het leven. . En misschien gaat het ook wel over soms net buiten de paden leven. Toen ze net begon te schrijven zette ze haar leven op papier vanaf het moment dat ze een klein meisje was. Een van haar eerste herinneringen uit haar kindertijd in Balk was dat ze op haar fietsje alleen maar tussen twee lantaarnpalen mocht rijden. Steeds heen en weer. En niet daarbuiten. Ze denkt nu dat je soms ook wel eens over die lijn moet gaan. En ook daar gaat haar voorstelling over. Net als alle andere zaken in het leven. Relaties, werken, kinderen, vrienden, de dood, troost en ziek worden bijvoorbeeld. “Als er dan al een boodschap in zit, dan is die denk ik:”Maak er wat van. Er komt echt wel van alles op je pad, maar maak er wat van en durf te leven.”Geartsje treedt woensdag 24 november 2021 om 20.00 uur op bij Podium Gorter en tickets zijn verkrijgbaar via de site https://podiumgorter.nl/.