Veelzijdige kaatser Hendrik Bouma verkocht ook klei aardappelen

Onlangs werd aandacht gegeven aan de groentekar van Hendrik Bouma naar de Wyldemerk. Maar de groenteboer uit Balk was ook actief in het kaatsen.

De goedaardige groenteboer uit Holwerd kende een veelzijdig leven en was ook nog koster van de doopsgezinde kerk in Balk. Hendrik Bouma werd in 1917 in Holwerd geboren als zoon van landarbeider Lieuwke Bouma en Hendrikje de Ruiter.

Toen hij in 1943 trouwde met Afke Sikma was Hendrik bezig met de winterharde klei-aardappelen in het noorden van Friesland. Zijn schoonvader Roel Sikma was aardappelhandelaar en Hendrik besloot aardappelkeurmeester te worden.

Hendrik verhuisde naar Balk, omdat op de plek waar nu het F.D. Hoekstraplein is in Balk een winkel vrij kwam. Dat pand werd in 1970 gesloopt. Hij nam de winkel rond 1950 over en ging uit venten met zijn bakfiets vol groenten, fruit en  aardappels die met een vrachtwagen uit Holwerd werden gehaald.

Eind jaren vijftig verhuisde de groenteboer naar de overkant van de Luts. In de kosterwoning van de doopsgezinde kerk aan de Raadhuisstraat ging hij verder met zijn groentewinkel.

De oprichting van kaatsvereniging Cannegieter in Balk in 1960 ontstond toen Hendrik zijn vaste woensdag inruilde voor de ronde op dinsdag. Een klant merkte dat op en hoorde van Hendrik dat hij naar de PC in Franeker zou gaan op woensdag. ,,Dan kunt u kaatsen”, zei de klant, ,,en dan bent u geen Balkster van oorsprong.” 

Hendrik zei dat hij uit Holwerd kwam. In augustus van dat jaar is de Balkster kaatsvereniging opgericht. Deze kreeg later de naam ‘De Cannegieter’.

De club groeide door import en Hendrik vond dat prachtig. Hij mocht er 43 jaar lang van genieten en dat heeft hij gedaan.

Hendrik  was als hij kon aanwezig op alle trainingsavonden en wedstrijden die gehouden werden. Hij ambieerde nooit een bestuursfunctie, maar was letterlijk een man van het veld.

Zijn gezondheid ging begin 21ste eeuw achteruit en in 2003 overleed de groenteboer uit Holwerd op 86-jarige leeftijd. Bouma was erelid van kaatsvereniging Cannegieter en lid van verdienste van de kaatsbond KNKB.

(Tekst Arnoud van der Ridder)