Femke Schram (17) uit Balk: 'Supercool dat ik mocht deelnemen aan het Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw'

Femke Schram (17) uit Balk was een van de drie winnaars van de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE). Met hen spelen op het Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw in Amsterdam vond ze een geweldige ervaring.

,,Het gaat heel goed met mij”, zegt Femke Schram. ,,Ik vond het zo bijzonder om mezelf terug te zien op televisie. Ik had niet verwacht dat het zo’n mooi programma zou worden.”

De 17-jarige Femke groeide op in een gezin waar moeder nog altijd zingt, pianospeelt en vroeger orgel speelde. ,,In groep vier kreeg ik op school een paar muzieklessen”, vertelt ze. ,,Ik vond dat zo leuk dat ik een aantal proeflessen trompet nam, vervolgens kreeg ik uiteindelijk acht jaar trompet les. Op de middelbare school hadden we ook muziekles, bijvoorbeeld liedjes spelen op een keyboard, maar die vond ik te makkelijk. Ik wilde moeilijker liedjes spelen, ook thuis. Toen we gingen verhuizen kregen we thuis een piano en mocht ik op het solistenconcours ook een aantal stukken spelen. Pianospeler Frans Douwe Slot was onder de indruk van mij en nu heb ik al twee jaar pianoles van hem. Ik speel met name klassieke muziek, maar vind alle goede muziek leuk om te horen.”
Femke zit in vijf vwo en heeft muziek als examenvak. Voor de coronatijd was deelname aan de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) verplicht, nu niet, maar het wordt wel gestimuleerd. 

'Wilde graag meedoen'

Femke: ,,Ik wilde heel graag er aan meedoen, op school werd ik goed geholpen met de voorbereidingen van de wedstrijd. Twee weken voordat ik mijn stuk 'War in harmony' instuurde ben ik eraan begonnen. Ik stuurde eerst alleen de pianopartij in. Die bleek goed genoeg te zijn voor de voorrondes in Groningen. Daarna werkte ik het stuk uit voor negen instrumenten. Toen ik door was mocht ik in Ede spelen, daarvoor moest ik het stuk voor het hele NBE schrijven, dus voor 19 instrumenten. Dat was heel leerzaam. Ik leerde hierdoor bijvoorbeeld wat instrumenten wel en niet kunnen. Ik moest daarbij precies aangeven hoe ik het gespeeld wilde hebben. Toen ik het thema 'Laat je horen'. zag, popte 'Goed en kwaad' in mij op. Ik luisterde twee stukken, een waarin 'goed' en een waarin 'kwaad' verwerkt was. Die elementen haalde ik eruit en verwerkte ik in mijn eigen nieuwe stuk. Uiteindelijk werd ik samen met Momo en Cici en Jet Alink uitgekozen om met het NBE op het Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw in Amsterdam op te treden en mijn stuk te spelen. Het was supercool. Het hele concert werd in drie dagen opgenomen, het eindstuk met ons allemaal tegelijk. Dit werd later gemonteerd tot een uitzending op Nieuwjaarsdag op NPO 2. Heel bijzonder om jezelf op de landelijke tv te zien.”

Korfbal als hobby

Naast muziek maken heeft Femke ook nog korfbal als hobby, ze speelt bij KC Harich. Ook weet ze al goed wat haar vervolgopleiding gaat worden na het VWO.

,,Ik wil graag muziektherapie studeren. Het liefst volg ik deze opleiding aan het Conservatorium van Enschede. Met mijn hobby andere mensen helpen, dat is mijn grootste wens.”

Over de compositiewedstrijd NBE

Jonge componisten uit het hele land kunnen hun compositie insturen. Alle composities worden beluisterd en beoordeeld door een vakkundige jury van NBE-musici en componisten.

Belangrijkste criteria: originaliteit en kwaliteit. Per regio (noord, oost, zuid, west) worden 24 stukken uitgekozen die doorgaan. In iedere regio mogen de componisten met leden van het jong NBE hun stuk spelen, bijvoorbeeld in Groningen.

Een jury, bestaande uit NBE-musici, de componisten/arrangeurs die bij de volgende ronde de workshops componeren/arrangeren geven en een eerdere winnaar van de compositiewedstrijd kiezen per regio zes winnaars die doorgaan naar de volgende ronde.

De 24 winnaars krijgen een aantal workshops aangeboden om te leren hoe zij hun werk kunnen arrangeren voor het NBE. Dan volt er een derde ronde. Tijdens de finale strijden de jonge componisten tegen elkaar voor een plek in het Nieuwjaarsconcert. Zij zijn de crème de la crème van jong componerend Nederland.

Drie van hen zullen gekozen worden om met het NBE hun stuk uit te voeren tijdens Het Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. Extra selectiecriteria: de stukken moeten passen in het (televisie)programma van het Nieuwjaarsconcert en het moet productioneel haalbaar zijn. De artistieke directie van het NBE en de VARA hebben bij deze keuze een beslissende stem.

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Balkster Courant of zou u graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via bal@mediahuisnoord.nl Telefonisch zijn wij bereikbaar via 06-17 242 223.

(Tekst Amanda de Vries)