IFKS Bloednerveuze strijd B's: kop-op-kop aanvaring

Lemmer - Zijn opsteker krulde om en sloeg bij het omkrullen een gat in de fok, de waterstangen verbogen tot een hoopje ijzer en zelfs een bolder op het voordek boog mee. De schade aan boord van Redbad van Wietse Bandstra uit Workum was vrijdag aanzienlijk bij de IFKS-wedstrijd op Lemmer. In de B-klasse moest hij met stuurboordslag helemaal achter de vloot aansluiten. In een te gretige bui dieselde hij, evenals Arend Wisse de Boer een dag eerder in de A-klasse, dwars door de vloot. Wonder boven wonder raakte niemand bij de oerend harde aanvaring met Hoop op Zegen gewond.

Bij Paul de Koe van Hoop op Zegen uit Koefurderrige sloeg de schrik om het hart bij de aanvaring van  kop op kop met Redbad. De Koe genoot met bakboordslag op dat moment voorrang. Hij zeilde leuk mee in de voorhoede toen de fatale klap volgde. Ook hij kampte met forse schade aan opsteker, waterstangen en verstaging. In de gribussituatie die bij de aanvaring ontstond, wisten Rein Wiebe Leenstra met Dageraad uit Gaastmeer en Eben Haȅzer van Kees van der Kooij uit Dokkum nog net een veilig heenkomen te zoeken. Bandstra wilde zijn slag slaan achter Arjen de Jong van Grytsje Obes uit Koudum, Ron Syperda van Ale uit Heeg en Sijmen Kalsbeek van Raerder Roek uit Raerd. Bij een windkracht vijf nam hij ter hoogte van het Woudagemaal een risico dat hem een dure les opleverde.

De totale schade door een te hoog testosteron zal minimaal tienduizend euro bedragen. Bij de aanvaring raakte ook de Eben Haȅzer uit Dokkum ongewild betrokken. Het skûtsje van Kees van der Kooij tikte tegen het stuurloos geworden Hoop op Zegen aan, kwam ongewild op achterstand en finishte niet.

Vier-op-een-rij

In totaal vier boute aanvaringen in de wedstrijd voor de B-klassers gaven het risicovolle van de zeildag aan. Al voor de start ramde Walter de Vries met Goede Verwachting uit Sloten Woeste Anne van Wytse Heerschop uit Dubai, zodat De Vries wegens averij zich voor de start moest terugtrekken. Ook Jan van der Veen van Sinnekening uit Leeuwarden nam niet deel. De uitgedunde vloot zou in theorie al minder beladen zijn met risico’s, maar het onderste moest uit de kan.

Klassering

Gerrit Huisman van Ut ‘e Striid van Galadammen ontkwam aan elk strijdgewoel en klasseerde zich als de topper van de dag in de B-klasse. Hij werd gevolgd door Arjen de Jong van Grytsje Obes uit Koudum en Bas Krom van Verwisseling uit Yndyk. Aandoenlijk was de binnenkomst van Remy de Boer van Eenvoud uit Harlingen als hekkensluiter. Met een vet en deels staand applaus voor de wedstrijdorganisatie passeerden hij en zijn mannen het finishschip.

Snelle promotie

De eerste kampioen in de C-klasse is inmiddels bekend na de nieuwste dagzege voor Piter Jilles Tjoelker van Sterke Jerke uit Earnewȃld. Hij promoveert naar de B-klasse. Tweede man bij de eerste wedstrijddag in de Lemster baai werd Jan Visser met Zeldenrust uit Heeg en derde schipper Jehanne Prins van Lege Wȃlden uit Terherne.

De wedstrijden voor zowel  A-klein als voor de hoofdklasse A konden door een voorspelde windkracht zes, met uitschieters naar zeven, geen doorgang vinden.