Friese fonteinen feestelijk geopend

Leeuwarden - Ze doen het! In tien van de elf steden zijn vanmiddag de fonteinen in werking gezet van het Culturele Hoofdstad-project 11Fountains.

De kunstwerken werden op deze ‘Kletterdei’ stad voor stad aangezet door de kunstenaars. Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verrichte de finale openingshandeling van de 11fountains door het sluiten van een cultuurverbond.

,,Fryslân is ineens elf gezichtsbepalende kunstwerken rijker, met een uitstraling die verder reikt dan de provincie- of zelfs de landsgrenzen. Ik feliciteer Fryslân en de rest van Nederland met een trekpleister van formaat”, aldus minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De fonteinen zijn ontworpen door elf internationale topkunstenaars. Zij lieten zich inspireren door de steden en hun historie. Daardoor heeft elke fontein zijn eigen karakter. De opening was in alle Friese steden te beleven via grote schermen. Alleen de fontein in Dokkum is nog niet klaar, die wordt eind dit jaar opgeleverd.

11Fountains
11fountains is een van de belangrijkste kunstprojecten van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa en is nieuw cultureel erfgoed. Het project, bedacht door artistiek leider Anna Tilroe, wordt ondersteund door de Provincie Fryslân en de zes betrokken gemeentes.

Meer informatie op www.11fountains.nl