Mahalia Jackson, the Queen of Gospel door Denise Jannah

BALK - Denis Jannah brengt zondagmiddag bij Podium Gorter een ode aan de zangeres Mahalia Jackson, the queen of Gospel. Aanvang 15.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website, www.podiumgorter.nl of in de losse verkoop bij de Fa. Haantjes in de Van Swinderenstraat te Balk. Als er nog karten beschikbaar zijn is er ook verkoop aan de zaal maar: vol = vol!

Na het succes van het afgelopen najaar in de diverse Nederlandse kerken met de Mahalia Jackson Kerkentour, krijgt deze tour een vervolg. Diverse podia die te horen kregen van deze concerten hebben Denise Jannah benaderd met de vraag om ook daar dit krachtige en soulfull concert te verzorgen met haar band. Op deze podia zal zij een selectie van de bekendste, maar ook meest ontroerende nummers vertolken van “the Queen of Gospel”. Met deze tour brengt Denise Jannah een eerbetoon aan de meest invloedrijke, bevlogen en bescheiden gospelzangeres aller tijden die over haar Gospel muziek zei: "I sing God's music because it makes me feel free. It gives me hope. With the blues, when you finish, you still have the blues."

Denise Jannah, een van Nederlands’ beste zangeressen, wordt bijgestaan door Danny van Kessel op piano, Pieter Althuis op bas en Walther Muringen op drums. Het decor zal passend ingekleurd worden.

Mahalia Jackson

De Amerikaanse Mahalia Jackson wordt op 26 oktober 1911 geboren in New Orleans en overlijdt op 27 januari 1972 in Chicago. Naast haar indringende vertolking van Gospel songs staat zij ook bekend als markant voorvechtster in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Groot succes bereikt zij in 1947 met het lied "I will move on up a little higher", waar meer dan één miljoen platen van worden verkocht. In de jaren vijftig wordt zij ook in Europa mateloos populair en zo staat er van 1952 t/m 1971 in haar agenda een reeks van succesvolle internationale tournees.

Eén van de hoogtepunten in haar zangcarrière beleeft Mahalia op 28 augustus 1963 tijdens een grootse massademonstratie, de “March on Washington for Jobs and Freedom” voor burgerrechten en banen voor de Afro-Amerikanen, eindigend bij het Lincoln Memorial monument in Washington D.C. Daar houdt dominee Martin Luther King zijn indrukwekkende “I Have A Dream” redevoering. Maar eerst zingt Mahalia Jackson voor de 200.000-koppige menigte op zijn speciaal verzoek het lied “I been ‘buked and I been scorned” (Ik ben vernederd en gehoond). In het Witte Huis is zij later een geziene gast en ze wordt in 1961 zelfs door Paus Johannes XXIII in een privé-audiëntie ontvangen. Ook is Mahalia Jackson te bewonderen in films als "St. Louis blues" en "Jazz festival in Newport".