De smaak te pakken van een tablet

NIJEMIRDUM - Onlangs zaten voor de laatste keer zo’n dertig senioren in groepjes gebogen over hun tablet. Druk in de weer met mailen, Facebook, digitale foto’s of puzzels. Of met allerlei interessante apps. In het dorpshuis van Nijemirdum deden zij twintig keer mee aan Buurtbakkie met Tabletpret.

Een ontmoetingsactiviteit waar men op speelse wijze kennismaakt met de vele mogelijkheden van een tablet. Met daarnaast natuurlijk tijd voor gezellige gesprekjes onder het genot van een lekker bakkie koffie of thee. Een groep enthousiaste dorpsbewoners, handig met de tablet en zeer geduldig, waren wekelijks op vrijwillige basis actief voor dit project.

Nog nooit een tablet vastgehad

Toen Buurtbakkie met Tabletpret in januari van start ging, hadden sommige deelnemers nog nooit een tablet in handen gehad. Of zelfs geen enkele ervaring met een computer. Tijdens de duur van het project konden zij een tablet in bruikleen krijgen om thuis te oefenen. Andere deelnemers hadden zelf al wel een tablet, bijvoorbeeld een oud exemplaar van de kinderen, maar gebruikten het apparaatje niet of nauwelijks. Bang iets verkeerds te doen en het kapot te maken. Of bang om het toch niet meer te kunnen leren. Door deel te nemen aan Buurtbakkie met Tabletpret zetten deze senioren de stap over de digitale drempel.

De smaak te pakken

En wat bleek? De meeste deelnemers hebben de smaak nu flink te pakken! Ze gaven deze laatste bijeenkomst aan dat ze elkaar met een zekere regelmaat willen blijven ontmoeten voor gezelligheid, een bakkie en natuurlijk voor tabletpret. De vrijwilligers zullen dit in het nieuwe jaar oppakken.

Buurtbakkie met Tabletpret, een project van Bibliotheken Mar en Fean en Miks welzijn, draaide het afgelopen jaar in Echtenerbrug, Nijemirdum en Goingarijp. De ervaringen die hier werden opgedaan komen in een draaiboek, dat begin 2019 ter beschikking komt aan alle dorpen in gemeente De Fryske Marren. Bedoeld als leidraad en ter ondersteuning voor wie in het eigen dorp ook een (soort van) Buurtbakkie met Tabletpret op wil zetten. Zodat ook dáár senioren de smaak te pakken krijgen van een tablet!