Koudumer wietteler moet werken en betalen

KOUDUM - Een 38-jarige Koudumer is maandag door de politierechter in Leeuwarden veroordeeld voor het telen van hennep. De man kreeg een werkstraf en hij moet het geld dat hij heeft verdiend met de verkoop van de hennep terugbetalen.

De hennepteler liep eind mei tegen de lamp. Hij had in zijn toenmalige woning in Leeuwarden ongeveer 25 wietplanten staan en de politie vond een hoeveelheid henneptoppen. De politie was drie weken eerder bij de verdachte aan de deur geweest. Hij wilde de agenten toen niet binnenlaten, maar er kwam wel een wietlucht uit de woning.

Schulden

De verdachte gaf ruiterlijk toe dat hij wiet had geteeld om uit de schulden te komen. Hij had al een paar keer geoogst. Tegen de politie had hij gezegd dat er ook een aantal oogsten waren mislukt. ‘Maar ik heb geen stroom gestolen’, zei de Koudumer. Hij had al wel een pittige stroomrekening gepresenteerd gekregen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had berekend dat de man zo’n 5200 euro had overgehouden aan de verkoop van de wiet. Volgens de verdachte klopte dat bedrag wel. De rechter bepaalde dat hij het aan de wietverkoop verdiende geld terug moet betalen. De man kreeg een werkstraf van 40 uur plus 40 uur voorwaardelijk. De reclassering gaat hem helpen, onder andere om zijn financiële problemen op te lossen.