‘Dertig leuke, gezellige, gemoedelijke jaren’

WARNS - Ze was 18 jaar oud toen ze begon als gymjuf bij WSV Warns. Dertig jaar later geeft Britta Heins-De Boer nog steeds met veel plezier les. ,,Ik zat op de avondschool en werkte fulltime in een supermarkt. Mijn passie was vroeger gymnastiek/turnen, dus toen ik in de plaatselijke krant zag dat ze gymleiding zochten in Warns, heb ik gesolliciteerd”, zegt Britta Heins-De Boer.

Britta was een jaar of zes/zeven toen ze zelf begon met gymmen. ,,Met mijn negende ben ik geselecteerd voor een selectiegroep turnen in Workum. Tot mijn 22e heb ik geturnd. Toen ik klein was op vrij hoog niveau en naarmate ik ouder werd, werd het niveau lager. Tot mijn 20e heb ik aan wedstrijden meegedaan.” Als gymjuf werkt ze al dertig jaar bij WSV Warns. Over waarom ze er al dertig jaar werkt, zegt Britta het volgende: ,,Warns is echt een heel klein dorpje en het is heel gemoedelijk. De kinderen zijn heel lief, luisteren goed en het is leuk om met ze te werken.”

Van 12 naar 50 leden les geven

Op het moment geeft ze bij WSV Warns les aan zo’n veertig tot vijftig leden. ,,Toen ik begon, waren dat er twaalf.” In Warns geeft ze een keer per week les. Daarnaast is ze ook docent bij GV Starum, GV Parrega en GV Hanzestad in Bolsward. ,,Ik geef de hele week door gymnastiekles. Ook op de plaatselijke school hier in Workum. Op het moment ben ik weekends nog vrij, maar de wedstrijden staan weer voor de deur. Dan is het echt de hele week.” Britta gaat dan als begeleiding meer naar de wedstrijden van de leerlingen die ze lesgeeft.

,,Ik geef les aan kinderen van 3 tot en met 19 jaar. In mijn lessen zit een rode lijn. Ik begin vaak met loopvormen, bewegingsvormen, en daarna gaan we met toestellen bezig. Als het recreatief is, hebben we aan het eind een spelletje en anders krachttraining.” Britta geeft zowel gym- als turnles. Aan zowel meiden als jongens. ,,Ik vond de sport vroeger prachtig. En het is nog steeds mijn hobby. Het is een beetje een uitgegroeide hobby.”

Omgang met kinderen

,,Wat ik zo leuk vind aan het werk, is het omgaan met de kinderen. En dat de kinderen telkens stapjes verder komen. Iets meer kunnen. Ze komen bijvoorbeeld binnen en dan kunnen ze nog niet zoveel, maar dan bloeien ze helemaal op. Je ziet ze vooruitgaan.” In haar tijd als gymjuf heeft ze ook weleens leerlingen gehad die regionaal kampioen werden of Fries Kampioen. ,,Daar doe je het voor. Ik ben dan ook wel trots. Maar ik ben ook trots als leerlingen een goede wedstrijd turnen of gymmen. Ik zeg altijd tegen de kinderen: ‘We gaan naar een wedstrijd voor ons plezier. We hoeven niet te winnen, maar als we wat winnen, is het prachtig’. Het stimuleert de kinderen ook als ze geen prijs winnen, maar toch goed geturnd hebben.”

In de dertig jaar bij WSV Warns heeft Britta kinderen lesgegeven van wie ze nu weer hun kinderen lesgeeft. In die kinderen ziet ze soms iets terug van hun ouders die ze destijds lesgaf. ,,Dan denk je: ‘O ja, zo was die vroeger ook en hun zoon of dochter nu ook weer’. Dat is heel leuk. Ik heb ook een meisje opgeleid van de vereniging tot gymjuf. Die geeft nu ook zelf les.” Terugkijkend op de afgelopen dertig jaar bij WSV Warns zegt Britta het volgende: ,,Het waren leuke, gezellige, gemoedelijke jaren.”