Werkstraf vrachtwagenchauffeur voor plotselinge inhaalactie

LEEUWARDEN/BAL - Voor het veroorzaken van een ernstig verkeersongeval, medio augustus 2016 vlakbij Venray, is een 48-jarige vrachtwagenchauffeur uit Balk door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur plus 40 uur voorwaardelijk. Door een plotselinge inhaalmanoeuvre kwam de vrachtwagen van de Balkster in botsing met een personenauto met zes inzittenden, waaronder vier tieners uit Hoogeveen.

Op de A73 bij Venray haalde de verdachte een voor hem rijdende vrachtwagen in. Omdat hij moest wachten op een personenauto, reed de Balkster op tot vlak achter de andere vrachtauto. Toen hij de vrachtwagen tot op vijf meter genaderd was maakte de chauffeur een abrupte stuurbeweging naar links. Hij had een hem passerende personenauto over het hoofd gezien. Een botsing was onvermijdelijk.

Twee van de zes inzittenden van de personenauto, twee tieners uit Hoogeveen, raakten zwaargewond. Van een toen 17-jarig meisje moest de linkervoet geamputeerd worden. De vier andere inzittenden, een man van 49, een vrouw van 47 en twee jongens van 16 en 18, liepen minder ernstige verwondingen op. Volgens de rechtbank heeft de vrachtwagenchauffeur meerdere verkeersovertredingen begaan.

Inhaalverbod

De man reed te snel -88 kilometer per uur, waar hij maximaal 80 mocht rijden. Verder gold er een inhaalverbod voor vrachtwagens en heeft hij onvoldoende afstand gehouden van zijn voorligger. De rechtbank oordeelde dat de vrachtwagenchauffeur ‘aanmerkelijk onoovrzichtig’ heeft gereden. De rechtbank benadrukte dat de manhet ongeval ook niet heeft gewild.

Hij heeft zich volgens de rechters schuldbewust getoond en hij heeft op de zitting zijn spijt betuigd. Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechtbank rekening met de ouderdom van de zaak en het feit dat de Balkster een blanco strafblad had. Dat de man als kleine zelfstandige afhankelijk is van zijn rijbewijs was ook van invloed op de straf.