Zwarte dagen voor Schaakclub Rijs

RIJS - Zwarte dagen voor Schaakclub Rijs. Rijs 1 speelde op donderdag 15 november een FSB uitwedstrijd bij Lemmer. De avond begon goed met een overwinning van Herman Beks aan bord 2 tegen Frans van der Veen, maar aan bord 1 eindigde het duel der Jannen Holtrop en Brinkman in een nederlaag voor laatstgenoemde. Het stond weer gelijk, 1-1. Laat op de avond verloren Jelle Jeltema en Henk Breimer aan bord 3 en 4 door tijdsoverschrijding van hun tegenstanders Frank Beene Frankema en Nico Nuyen. Rijs 1 ging aldus met een 3-1 nederlaag naar huis, niet vermoedend dat de zwartste avond uit de clubgeschiedenis nog ging komen…..

Op vrijdag 16 november bekerwedstrijden voor zowel Rijs 1 als 2. Rijs 1 had in Philidor 2 uit Leeuwarden een heel zware tegenstander en Rijs 2 speelde tegen Steenwijk 1. Op papier ook een zeer zware opgave, de verwachtingen om een ronde verder te komen waren dan ook niet hooggespannen.

Jelle Jeltema verloor al binnen een uur ven Eelke Heidenga, hij kwam een stuk achter. Jan Brinkman leek redelijk uit de opening te komen maar verloor grip in het middenspel tegen Marcel Vermaat, en vlaak daarna kwam ook Herman Beks een stuk achter tegen Oene Schriemer. Even na half 10 stond Leeuwarden al met 3-0 voor! Aan bord 4 vocht Tjeerd de Vries nog als een leeuw om het laatste halve punt te redden, maar tegenstander Egbert Wind haalde de volle buit binnen voor Philidor: 0-4.

Rijs 2 keek inmiddels ook tegen een 0-1 achterstand aan, want Auke Wouda verloor een gesloten eindspel met paard tegen loper en heel veel pionnen van Frans van Emst. Ook de drie andere borden stonden er zichtbaar niet goed voor. Douwe Tjerkstra had een pion achterstand tegen Matthijs Kuijpers, Trienke WIjmenga kon het niet met een pion minder niet bolwerken tegen Jon Derks en het duel der Henk-en Breimer en van Dijk ging laat op de avond naar de Steenwijker van Dijk. Ook Rijs 2 moest naar de bar met een 0-4 nederlaag.