Van veilig uitgaan tot sexshop: dit willen Balksters

BALK - Schrijf op een doek wat je wilt voor het dorp in 2028. Dat was wat inwoners van Balk mochten optekenen op een speciaal doek dat op het Haskeplein stond.

Want, toen Culturele Hoofdstad begon, werd de vraag gesteld wat iedereen in 2018 verwachtte. Maar hoe zit dat dan in 2028 was de vraag. Wat zijn jullie wensen en dromen voor dat jaar?

Daarom werden er door LF 2018 in verschillende plaatsen in Fryslân doeken opgehangen waarop mensen hun dromen, wensen en ideeën kwijt konden. Zo ook in Balk, in samenwerking met de Kunstkring. Jong en oud heeft hier gebruik van gemaakt en er kwamen soms verrassende zaken naar boven. Het doek is inmiddels naar Leeuwarden gebracht, waar het bij de Oldehove wordt verwerkt in een groot kunstwerk. De Kunstkring Gaasterland heeft alle politieke partijen in de gemeente bovendien op de hoogte gebracht van de opgeschreven wensen en hen op het hart gedrukt er hun voordeel mee te doen.

De wensen

En wat de Balksters dan willen? Nou dit dus allemaal: een rustiek dorpsplein met bomen, een Mc Donald’s of KFC, een museum/expositieruimte, een muziektent op ’t Haskeplein en een Gloryhole.

Maar ook een voetpad langs de Luts naar het Slotermeer, een fietspad Lorrebuorren – Wilhelminastraat, een fietspad rondom het Slotermeer, een paardenmuseum, een voetpad langs de Lutswal en een speeltuin/skeletmuseum.

Anderen wilden weer andere dingen zoals het fietspad naar Slotermeer opknappen of een turnhal met blokkenbak. Ook wilde iemand meer bomen (bij parkeerplaatsen), een zwembad met welness, een verbod op het stoken van hout, een pannakooi en een jumpstyle plek. Een casino, een Action, een H&M stonden ook op het wensenlijsje van sommigen. Weer iemand anders wil veilig uitgaan voor jongeren, een autoluwe winkelstraat, een paw-patrol of huizen voor starters/alleenstaanden. Een gamegelegenheid en een afdak boven de pinautomaat van de Rabobank waren andere wensen. En dan was er nog die laatste culturele bezigheid: iemand vindt het wel tijd worden voor een sexshop in het dorp.