College bezocht zandwinning elders

OUDEMIRDUM - Het college van burgemeester en wethouders heeft een zandwinlocatie bezocht in Cuijk waar door Koninklijke SMALS zand wordt gewonnen uit de Maas om te kijken hoe het er daar aan toegaat. Overigens was dat al jaren geleden, want die zandwinning die 46 jaar in bedrijf was, is in 2016 gestopt. Burgemeester Aalders, de vorige burgervader heeft toen met het toenmalige college een bezoek gebracht aan de zandwinning. Dat antwoordt de afdeling voorlichting op de vraag van de Balkster Courant of B&W wel weet wat voor gevolgen de zandwinning voor de omgeving heeft.

Het college van burgemeester en wethouders heeft een zandwinlocatie bezocht in Cuijk waar door Koninklijke SMALS zand wordt gewonnen uit de Maas om te kijken hoe het er daar aan toegaat. Overigens was dat al jaren geleden, want die zandwinning die 46 jaar in bedrijf was, is in 2016 gestopt. Burgemeester Aalders, de vorige burgervader heeft toen met het toenmalige college een bezoek gebracht aan de zandwinning. Dat antwoordt de afdeling voorlichting op de vraag van de Balkster Courant of B&W wel weet wat voor gevolgen de zandwinning voor de omgeving heeft.

‘Deze locatie ligt veel dichter bij de bewoonde wereld en geeft vrijwel geen overlast voor omwonenden. Op basis daarvan heeft het college dan ook vertrouwen in zandwinning in het IJsselmeer, ook al zijn die twee locaties niet één op één met elkaar te vergelijken.’ De zandwinning daar ziet er volgens Smals zo uit.

Op de vraag wat het college doet met de handtekeningen van 5000 mensen die een petitie hebben getekend antwoordt voorlichting:’Het college moet een zorgvuldige afweging maken van belangen en weegt daarbij argumenten voor en tegen af om tot een weloverwogen besluit te komen. Tijdens de procedure is veelvuldig gelegenheid geweest om te reageren op de plannen. Ook na eventuele besluitvorming door de gemeenteraad kan er nog beroep worden aangetekend tegen dat besluit.’

 

Tekst: Meintje Haringsma