Zie ginds komt de stoomboot

BALK - ‘Wie gaat er dit jaar met Jantje mee naar de intocht. Ga jij of ik?’, dat was volgens Alex Schilstra, voorzitter van Stichting Sinterklaasintocht Balk, de stemming rondom de sinterklaasintocht in Balk een aantal jaar geleden. ,,Het was een keurige intocht, maar dat was het dan ook. Het was meer plichtsgetrouw dan dat het een feestje was.”

Het moest anders. De Winkeliersvereniging WHI Balk organiseerde de intocht altijd. Vanuit de WHI kwam de vraag of het kwalitatief niet iets beter kon. Er werd toen een werkgroep opgericht en daar is Schilstra (die connecties heeft met de hoofdpiet), samen met Fokke Klijnsma (een goede vriend van Sinterklaas) in 2005 ingestapt.

Scholen erbij betrekken

,,We zijn toen een verhaal om de intocht gaan verzinnen en zijn de scholen erbij gaan betrekken. Die eerste keer hadden we als thema dat de ketting van de burgemeester weg was. We hadden de kinderen gevraagd of zij een nieuwe wilden maken, want zonder ketting kon de burgemeester de Sint niet ontvangen. Ik kwam een aantal dagen later bij de burgemeester en letterlijk de hele vloer lag bezaaid met nieuwe burgemeesterkettingen. Gemaakt van kastanjes tot papier-maché. We merkten toen echt dat er behoefte was aan een leuk aangeklede doordachte sinterklaasintocht.” Vanaf toen werd het steeds groter en in 2008 werd de werkgroep een eigen stichting.

,,Tegenwoordig werken we al jaren samen met de scholen. We maken een thema waar ook een educatief karakter aan hangt. Zo hebben we het een keer gehad over het water dat centraal stond waarbij we de kinderen vroegen of ze water wilden opsparen zodat we het water in de Luts konden laten stijgen. Het waterpeil was namelijk te laag. De boot kon zo niet binnenvaren.” Dit jaar is het thema ‘groot of klein, alles is fijn’. ,,We hebben daarvoor onder andere een liedje gemaakt met de strekking dat er verschillen zijn tussen mensen, maar dat maakt niks uit. We maken er met z’n allen een feest van. Dit met een kleine knipoog naar de discussie van het sinterklaasfeest.” De stichting organiseert een zo’n traditioneel mogelijke sinterklaasintocht.

Vrienden van Sinterklaas

Om de intocht te organiseren heeft de stichting zo’n 5000 euro nodig. Dat is ook afhankelijk van het onderwerp en de grootte. Het is weleens moeizaam. In 2016 leek het er even op dat de tocht niet door zou gaan. ,,De winkeliersvereniging is onze grootste sponsor. Dat hebben we ook afgesproken en blijft altijd zo. Maar het grootste gedeelte moeten we zelf bij elkaar zien te vinden.” Het meeste geld komt binnen via ‘vrienden van Sinterklaas’. De stichting heeft een dak in Balk met allemaal plekjes erop waar mensen hun logo’s of spreuk op kunnen zetten. ,,Daarnaast krijgen we giften. Mensen die gewoon een paar euro’s doneren. We verhuren onze pakken en daarnaast hebben we een aantal bedrijven die ons een wat groter bedrag sponoren.”

Geen sinterklaasoptocht, is voor de stichting geen optie. ,,Iedereen heeft wel een ervaring dat je een moment aan de Luts hebt gestaan en daar gelijk een warm en hartelijk gevoel van krijgt. Het is zo’n sociaal gevoel, dat moet je gewoon met elkaar blijven delen en doorgeven. De hele ambiance is er ook. Juist in de tijden dat de samenleving steeds individualistischer wordt, is het belangrijk dat je dit soort saamhorigheidsevenementen juist heel veel aandacht blijft geven.” En was het volgens Schilstra eerst ‘Wie gaat er met Jantje mee?’, nu is het volgens hem: ‘Wie mag er met Jantje mee?’