Uitwaai-wandeling op de Warkumerwaard

WORKUM - Op zaterdag 24 november is er van 9.30 tot 11.30 uur een uitwaai-wandeling op de Warkumerwaard. Dit is in het natuurgebied van It Fryske Gea.

Enthousiaste natuurgids Willem Boersma geeft dan tekst en uitleg. Interesse? Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/uitwaai-wandeling of 0512 – 38 14 48. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis, niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2,-).

De Warkumerwaard vlakbij Workum is zeker een bezoek waard. Normaal is dit gebied vanwege de vele vogels en kwetsbaarheid niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie wordt een uitzondering gemaakt. Natuurgids Willem Boersma neemt bezoekers graag mee op een wandeling door ‘zijn’ gebied. Als jongeman struinde Willem al langs de IJsselmeerkust en hij kent de Warkumerwaard als zijn broekzak. Hij vertelt smeuïge verhalen over zijn belevenissen en laat bezoekers genieten van de natuurpracht.

Vogels

Het aantal vogels in dit natuurgebied is enorm. Door de ligging aan het IJsselmeer is het de plek waar veel vogels even uitrusten voordat zij de oversteek maken naar andere gebieden. Daarnaast is er veel voedsel te vinden in het ondiepe water. Op de schelpenbanken nestelen bijvoorbeeld nestelen grote groepen meeuwen en visdiefjes. Ook de kluut is een graag geziene gast. Met zijn prachtige gekromde snavel zoekt hij naar garnaaltjes en insecten. Met een beetje geluk neemt onze charismatische natuurgids je nog mee naar de ‘nestkasten’ voor bergeenden. Op ingenieuze wijze maakte Willem voor deze holenbroeders speciale plekken om te broeden.