Komende weken gesprekken over AZC: COA wil definitief door

BALK - Het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, heeft De Fryske Marren vorige week donderdag tijdens een gesprek nu ook formeel verzocht om te kijken naar de mogelijkheden van een heropening van het azc in Balk. Het COA sloot het azc per 1 oktober. Aanleiding voor dit verzoek is het stijgende aantal mensen dat in Nederland in de opvang zit.

Het COA heeft over het hele land nu enkele duizenden extra plaatsen nodig. De gemeente gaat de mogelijkheid voor een heropening serieus onderzoeken en neemt daar de komende weken de tijd voor.

In gesprek

Het COA wil, samen met gemeente, op korte termijn in gesprek met de betrokkenen in Balk. Voor de gemeente is het erg belangrijk dat iedereen zoveel mogelijk op de hoogte blijft van de ontwikkelingen, zo schrijft ze in een persbericht. ‘Wij zullen dan ook zorgen dat de betrokkenen, door het COA of door de gemeente, worden geïnformeerd wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn.Gemeente en COA trekken hierin gezamenlijk op. Er wordt volgens de gemeente in elk geval gesproken met de klankbordgroep, die in het dorp kerken, plaatselijke belang vooruit, omwonenden, sportverenigingen vertegenwoordigt. Ook wordt gesproken met het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Het COA zelf praat met De Winter die altijd tegen het AZC is geweest omdat hij vreesde dat hij daardoor zijn agrarische bedrijf niet kon uitbreiden. Nadat hij zich tot het hoogste orgaan had gewend, bleek ook dat de gemeente niet de juiste bestemmingsplanprocedure had gevolgd en het AZC er dus illegaal staat.