Opgeven is soms wél een optie

BALK/SNEEK - Met zijn eigen versie van de ‘tocht der tochten’ haalde elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden maar liefst 5 miljoen euro op voor kankeronderzoek. Longarts Sander de Hosson behandelt patiënten met een ongeneeslijke ziekte bij wie de laatste levensfase is aangebroken. Hij verhaalt hierover in zijn boek ‘Slotcouplet’, een compilatie van zijn columns voor de Leeuwarder Courant. Van der Weijden en De Hosson spraken 5 november, tijdens de ledenavond van Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland met als thema ‘zorg’, voor een overvolle zaal in Theater Sneek.

‘Opgeven is geen optie’, zo luidt de slogan van de Alpe d’HuZes, het sportieve evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker. Van der Weijden en De Hosson keren de slogan om. De Hosson: “In sommige gevallen is opgeven wél een optie. Het leven is niet altijd maakbaar. Wanneer je dat onder ogen kunt en mag zien, schept dat ruimte voor een goed en waardevol levenseinde.”

Wetenschappelijk onderzoek

‘Wat knap dat jij eerst kanker overwonnen hebt en daarna nog eens Olympisch kampioen geworden bent,’ kreeg Van der Weijden regelmatig te horen “Wat zegt zo’n uitspraak over mijn lotgenoten die het niet gehaald hebben?” vraagt de elfstedenzwemmer zich hardop af. “Wanneer je iets heel graag wil, en je haalt het niet, dan kan dat ook gewoon domme pech zijn. Zelf heb ik mijn herstel niet te danken aan vechten, maar aan een stamceltransplantatie die mogelijk was dankzij wetenschappelijk onderzoek.”

Zingevingsvragen

De Hosson houdt een vurig pleidooi om palliatieve zorg als vast onderdeel op te nemen in de opleiding geneeskunde: “Het is op dit moment een keuzevak, dat kan toch niet?” Mensen die weten dat hun slotcouplet begonnen is, hebben steun nodig op lichamelijk, psychisch, sociaal én existentieel vlak: “Hoe ziet een goede dag eruit in de laatste fase van je leven? Met dit soort zingevingsvragen mogen we mensen niet laten worstelen, we moeten hen helpen en ondersteunen.”

Verbinding en compassie brengen ons verder

Van der Weijden, die tijdens de avond toezegde om in 2020 mee te zwemmen tijdens de tweede Sneker Samenloop voor Hoop tussen Sneek en IJlst, staakte zijn elfstedentocht na 163 kilometer en 55 uur zwemmen. Zijn arts vond doorzwemmen niet meer verantwoord. Van der Weijden: “Voor mij was dat goed zo. Ik heb alles gegeven. Ik voelde me gedragen door de massale steun van al die mensen aan de kant. Friesland heeft mij geleerd: verbinding en compassie brengen ons echt verder.”