Komende maanden extra toezicht op honden in Gaasterlandse natuur

OUDEMIRDUM - De hond los in het bos. Dat is wat veel hondenbezitters graag willen. En het kan ook, in het speciaal ingerichte hondenlosloopgebied in Bos Elfbergen. De komende weken zullen de boswachters het publiek in de Gaasterlandse natuur extra informeren over de nieuwe richtlijnen voor wandelen met de hond.

Populair

De bossen in Gaasterland zijn erg populair bij het publiek. Bezoekers, waaronder veel hondenbezitters, zijn doorgaans erg tevreden over de bereikbaarheid en de wandelvoorzieningen. ‘Maar we merken aan reacties dat er ook nog verbeterpunten zijn’, vertelt boswachter Henk-Jan van der Veen van Staatsbosbeheer. Een van de terugkerende zaken is een betere afstemming voor de verschillende groepen die het bos bezoeken. ‘Het bos is er voor iedereen. Er moet ruimte zijn voor mensen die rust en de ruimte zoeken in het bos, zonder dat zij overlast ervaren van een loslopende hond die op hun af komt rennen of te dichtbij komt. Maar ook willen we rekening houden met de hondenbezitter die juist naar het bos komt om zijn hond los te laten lopen’, aldus Van der Veen.

Losloopgebied

Om hondenbezitters tegemoet te komen, is dit voorjaar in Bos Elfbergen - ten noorden van de Kooilaan – het bestaande losloopgebied uitgebreid. Op ruim 4 hectare zijn wandelpaden en speelplekken gecreëerd waar honden lekker los mogen rennen en spelen. Het gebied is door de diverse borden goed herkenbaar en ook goed bereikbaar. Uiteraard zijn honden en hun baasje ook altijd welkom buiten het losloopgebied, mits aangelijnd.

Extra toezicht

De komende weken zullen de boswachters bezoekers extra informeren over de nieuwe richtlijnen die gelden in het bos. ‘Veel bezoekers met hond houden zich aan deze richtlijnen, maar we komen regelmatig mensen tegen die hun hond los hebben lopen op plekken waar dit niet (meer) is toegestaan. Vaak zijn mensen nog niet op de hoogte van de nieuwe situatie.’ Tegelijk is er ook toezicht op andere gebruikers in het bos, zoals mountainbikers en ruiters. ‘Ons doel is om mensen informatie verstrekken en tegelijk een appél te doen op ieders verantwoordelijkheid in het bos. Uiteindelijk gaat het erom dat we rekening houden met elkaar’, aldus de boswachter.