B&W wil nog steeds zandwinning ondanks bezwaren drinkwaterbedrijf

OUDEMIRDUM - B&W wil toch doorgaan met de zandwinning, ondanks de bezwaren van het drinkwaterbedrijf dat zegt dat 2,5 miljoen mensen daardoor in de drinkwatergevarenzone kunnen komen. Ze vindt de MER nog steeds leidend.

Op de plannen voor zandwinning in het IJsselmeer door Smals IJsselmeer B.V. zijn 18 bezwaren binnengekomen. B&W is en blijft wel positief over het plan en legt het nu voor aan de gemeenteraad. Het feit dat Het Provinciaal Waterleiding Bedrijf Noord-Holland heeft aangegeven dat het zandwinningsproject voor de Friese IJsselmeerkust problemen kan opleveren voor de waterkwaliteit van het drinkwater, maakt voor B&W geen verschil.

‘Het college heeft het bestemmingsplan met een positief advies voorgelegd aan de raad, waarbij alle belangen zorgvuldig zijn afgewogen. Daarbij verwijzen we naar de MER (milieu effectrapportage) en de Antwoordnota,’ stellen burgemeester en wethouders in een reactie.

Geen reden voor herberaad

‘Er is geen aanleiding voor herberaad, stelt B&W. ‘Een belangrijk onderdeel van de procedures zijn het monitoren van de drinkwatervoorziening en het kunnen bijsturen als dat nodig is, omdat de kwaliteit van het drinkwater natuurlijk een voorwaarde is. Het waterbeheer is de taak van Rijkswaterstaat (RWS) en zij gaan dan ook in gesprek met PWN over de brief. Wij wachten de uitkomsten van het gesprek af.’

Natuurorganisaties denken daar overigens heel anders over en beleggen op donderdag 8 november een hoorzitting in ‘t Klif in Oudemirdum over de zaak.

Werkeiland voor zandwinning

Smals IJsselmeer B.V. wil een werkeiland van 7 hectare op een afstand van 4,5 kilometer ten zuiden van de IJsselmeerkust bij Oudemirdum. Het doel is om vanuit deze locatie 218 hectare te ontgronden tot een diepte van circa 60 meter. Het gaat om het electrisch winnen van industriezand dat beperkt beschikbaar is en geschikt voor het maken van beton en cement.

Meintje Haringsma