Winterwandeling door het eeuwenoude rysterbosk

Rijs - Ben jij al klaar voor de winter? De seizoenen verschuiven, maar nu is het toch echt zover. Trek je warme wandelschoenen aan en ga mee pad door het prachtige Rysterbosk. Onder leiding van natuurgids Piter Dijkstra lopen we langs de slaapplaatsen van de dieren in winterrust. Ook staan we stil bij de oude reuzen van het bos.

Aanmelden voor deze winterwandeling van It Fryske Gea op zondag 11 november van 09.30 tot 11.30 uur kan tot uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/winterwandeling-11nov of 0512 - 38 14 48. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas en niet-leden betalen 4,00 euro (tot en met 12 jaar 2,00 euro)

Als bomen konden prate

Dan zou het in het Rysterbosk nooit meer stil zijn. In de 17de eeuw is dit bos aangelegd door een familie die niet voor het geluk geboren was. Het begon met een mislukte aanleg van een succesvolle tabaksplantage en vervolgens gaf de landheer zijn fortuin stukje bij beetje weg aan de arme mensen in de omgeving. Het bos werd zelfs enkele weken gebruikt voor de lancering van V2 raketten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een plek om herinneringen te maken

Ondanks de ongelukkige voorgeschiedenis van de oprichtersfamilie kent het Rysterbosk prachtige oude bomen (ook wel woudreuzen genoemd), die veel hebben meegemaakt. Grote dikke eiken en beuken die het bos een statig karakter geven en waarin vele bosbewoners zich terugtrekken.

Ga mee op pad met enthousiaste natuurgids Piter en leer meer over deze dieren, de holle bomen waarin vleermuizen hun plek vinden of de sporen van reeën en dassen. Tijdens deze winterexcursie is er extra aandacht voor het leven in de winter.

Goed om te weten is dat er onderweg een koffiestop is bij het Murnserklif (de kosten hiervan zijn voor eigen rekening).