Duidelijke taal van een nuchtere strafrechtadvocaat

BALK - Wim Anker, bekend van advocatenkantoor Anker & Anker, vertelt op donderdag 8 november in Zalencentrum de Treemter te Balk over interessante zaken uit heden en verleden. Deze lezing is in samenwerking met Bibliotheken Mar en Fean en begint om 20.30 uur.

Aan de orde komt onder andere de verdediging van Ferdi E, de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn , maar ook de zaak Robert M., de hoofdverdachte in de grote Amsterdamse zedenzaak. Anker gaat daarnaast vertellen over de rol, taak en attitude van de strafpleiter.

Hij spreekt klare taal. Hij won de Duidelijketaalprijs 2012 van het Taalcentrum van de Vrije Universiteit, omdat hij zijn woorden goed afstemt op een breed publiek en zijn manier van spreken aanzet tot luisteren. En zoals hij voor de rechter staat, spreekt hij ook in het gewone dagelijkse leven: verandering van toon en volume om zijn zin kracht bij te zetten is heel vanzelfsprekend en een opgestoken wijsvinger of gebalde vuisten zijn meer regel dan uitzondering.

Wim Anker is misschien wel de meest vastberaden en tegelijkertijd ook de meest emotionele strafpleiter van ons land. “Wij zijn er niet voor de waarheidsvinding” is een van zijn bekende uitspraken. Er is immers maar één belang en dat is het belang van de verdachte.

Toegangskaarten voor leden van NUT en Bibliotheek € 8,--/ niet leden € 10,--/ CJP en tot 16 jaar € 10,-- zijn verkrijgbaar bij Schildersbedrijf Klijnsma, van Swinderenstraat 44 te Balk, bij Bibliotheek Balk en bij aanvang van de voorstelling aan de zaal (mits niet uitverkocht). Tevens zijn de toegangskaarten te bestellen via nutgaasterlan-sleat.nl en vanplan.nl.

foto Niels Westra